SAOPĆENJE

Umjesto da rješavaju migrantsku krizu, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga

Odvajamo značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH

S današnjeg sastanka

Avaz.ba

17.6.2019

Sjedinjene Američke Države odvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u Bosni i Hercegovini. 

Saopćeno je ovo iz Ambasade SAD nakon današnjeg sastanka sa zvaničnicima sigurnosnih agencija u BiH.

- SAD su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona. Ponovo ćemo u 2019. godini osigurati milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti. Trideset posto ove vrste naše pomoći usmjereno je na sigurnost granica - saopćeno je iz Ambasade SAD. 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer (Matthew Palmer) i ambasador Erik Nelson (Eric) bili su danas u ambasadi domaćini sastanka visokorangiranih zvaničnika iz cijele Bosne i Hercegovine na kojem se razgovaralo o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija. 

Ovom su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske. 

- Ova grupa se fokusirala na potrebu poboljšanja saradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH. Nažalost, umjesto saradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga; ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu - navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi da su na sastanku zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson apelirali na zvaničnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret koji sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurnosno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije. 



S današnjeg sastanka

- Odgovorili su ih od dupliciranja napora i jednostranog djelovanja. Također su apelirali na domaće aktere da bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu - saopćeno je iz Ambasade SAD.

Prije ovog sastanka ambasador Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer bili su u Bihaću, gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi s migrantskom situacijom. Razgovarali su o tome kako su lokalna zajednica i vlasti na lokalnom nivou reagirale i reagiraju na ovu situaciju na načine kojima se afirmira dostojanstvo i ljudskost i migranata i građana.

- Kazano im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost Bosne i Hercegovine.

SAD će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije. Naša pomoć, međutim, bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve - saopćeno je iz Ambasade SAD. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.