POLITIKA

Prodanović: Bošnjaci i Hrvati moraju pokazati više razumijevanja za stav srpskog naroda

Uslovljavanje konstituiranja izvršne vlasti zbog tehničkih pitanja je besmisleno

Arhiv

I.K./Avaz.ba

7.6.2019

Uslovljavanje konstituiranja izvršne vlasti zbog tehničkih pitanja je besmisleno te u suprotnosti sa interesima svih bh. građana, smatra delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović

Kako tvrdi, u interesu svih u BiH je da, u skladu sa ustavnom pozicijom, bude predložen mandatar za Vijeće ministara BiH te da se onda u skladu sa poslovnikom popuni Vijeće ministara. 

- NATO savez ne bi primio BiH u ovakvom stanju i kada bi svi politički subjekti izrazili želju da zemlja postane član Alijanse - izjavio je Prodanović. 

Odnos Bošnjaka i Hrvata prema Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP) je, smatra on, razumljiv, ali bi i jedni i drugi morali pokazati razumijevanje za stav srpskog naroda i Republike Srpske. 

– Nepotrebno je miješati dva nespojiva pitanja, jer bi svako imao na agendi previše pitanja koja neko treba ispuniti, a to sve uslovljavati prijedlogom za mandatara Vijeća ministara, koji pripada srpskom narodu. Nepotrebno je to tako rješavati – izjavio je Prodanović za Televiziju N1.   

On je dodao i da predstavnici Republike Srpske u zakonodavnim institucijama BiH ne osporavaju, ni u kom smislu, dosadašnju saradnju sa NATO-om.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.