NAJAVA

VSTV danas bira glavne tužioce kantona: Ko će biti izabran u Sarajevu

Bit će imenovan i predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo

VSTV: Prijavljeni obrazlažu programe rada

M. Aš.

29.5.2019

U devet sati počela je sjednica VSTV BiH na kojoj bi trebao biti imenovan glavni tužiilac Kantona Sarajevo, a utrci za ovu poziciju su tri kandidata-Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić. 

Od 15 članova VSTV, za imenovanje glavnog tužioca KS može glasati 14 članova, s obzirom da se Berina Alihodžić, zamjenica glavne tužiteljice, mora izuzeti.

Planirano je da kandidati obrazlože svoj program rada, nakon čega će se pristupiti glasanju.

VSTV bi trebao imenovati i predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo, a riječ je o sudiji Vladimiru Špoljariću koji je već mjesecima u v.d mandatu.

Na dnevnom redu je imenovanje i glavnog tužioca Posavskog kantona. Za ovu poziciju samo je jedan kandidat i to Luka Dabić.

Članovi VSTV, kako je nezvanično potvrđeno, trebali bi danas bi danas raspravljati i o pismu koji su članovi EU, OSCE-a i Ambasade SAD jučer poslali na adresu ove institucije a u kojem, kako su naveli, traže od članova , između ostalog da vrate povjerenje javnosti u bh. pravosuđe






Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeće BiH danas bi na sjednici u Sarajevu trebali imenovati nove glavne tužioce Tužilaštva Kantona Sarajevo i Posavskog kantona. 

Ova sjednica održat će se u sjeni afere koja potresa VSTV-u i prvog čovjeka ove institucije Milana Tegeltiju, koji se dovodi u vezu s koruptivnim radnjama.

Za danas je planirano i imenovanje predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, koji je već mjesecima u v. d. mandatu. Bez obzira na najavljene proteste ispred VSTV-a, kako saznajemo, odgode sjednice neće biti.

Za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva KS u utrci su ostala tri kandidata - Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić. Ovo mjesto upražnjeno je nakon što je Dalida Burzić 1. aprila ove godine imenovana za sutkinju u Sudu BiH.



Sarajlija je od komisije VSTV-a dobila najviše ocjene i predložena je kao prvorangirana, ali će VSTV, nakon izlaganja programa, glasanjem odlučiti ko će biti novi kantonalni tužilac KS.

Za glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona trebao bi biti imenovan Luka Dabić, koji je i jedini prijavljeni. Članovi će SUTRA birati i glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona između Tomislava Ljubića, aktuelnog glavnog tužioca, i Dražene Pejanović, predsjednice Suda u Kalesiji. U Unsko-sanskom kantonu, za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva prijavili su se Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Asmir Midžić.

Članovi VSTV-a imenovat će i četiri nova državna tužioca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.