BEČ

Počeo 14. kongres Evropske konfederacije sindikata: Učestvuje više od 600 nacionalnih delegata, gosti Kosta i Junker

Jedna od glavnih tema jeste pitanje socijalnog dijaloga

Šatorović predstavlja BiH

A. Nu.

21.5.2019

Četrnaesti kongres Evropske konfederacije sindikata (EKS) počeo je danas u Beču. 

U trodnevnom zasjedanju učestvovat će više od 600 nacionalnih sindikalnih delegata, generalni sekretari i predsjednici 90 nacionalnih sindikalnih organizacija iz 38 evropskih zemalja, deset evropskih sindikalnih federacija i posebni gosti iz Evrope i izvan nje.

Među prisutnima je Antonio Kosta, premijer Portugala, austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen,  Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), predsjednik Evropske komisije, te brojni drugi zvaničnici. Sindikat BiH predstavlja predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i Konfederacije sindikata BiH Selvedin Šatorović. 

Jedna od glavnih tema jeste pitanje socijalnog dijaloga. U okviru Kongresa će biti usvojen i Bečki manifest, u kojem je jedna od zadaća Evropske konfederacije sindikata u naredne četiri godine jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga na evropskom, nacionalnom i sektorskom nivou, kroz poboljšano zakonodavstvo, politike, sporazume i finansiranje jačanja kapaciteta.

Kongres će izabrati novo rukovodstvo EKS-a, usvojiti izmjene Statuta i ključne dokumente EKS-a, uključujući Bečki manifest i Akcioni program 2019. - 2023. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.