BIHAĆ

Promoviran film „Nana Fata – Bosanska heroina“

S.K.

11.4.2019

Sinoć je u u Kulturnom centru Bihać promoviran dokumentarni film„Nana Fata – Bosanska heroina“. 

Film govori o obespravljenosti i borbi nane Fate Orlović iz Konjević Polja pokraj Bratunca, koja se od 1996. godine bori da pravoslavna crkva, koja je nelegalno napravljena na njenoj zemlji bude uklonjena. 

Na tom putu je bila neosnovano optuživana za podrivanje nacionalne mržnje, nekoliko puta pretučena, nuđen joj je basnoslovan iznos finansijskih sredstava da se povuče i sve to je nanu Fatu učinilo još stabilnijom i jačom i ni malo je nije pokolebalo u borbi. Najviše joj je teško bilo što su neki bošnjački predstavnici vlasti učestvovali u tim pritiscima na nanu Fatu.  

Velika sala Kulturnog centra je bila premala da primi sve zainteresirane koji su željeli pogledati ovaj film. 

Prof. Mirsad Spahić, predsjednik Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija (SBNVO) koji je iskazao svoju zahvalnost organizatorima i prisutnoj publici što su podržali ovu priču.

- Smatramo da moramo govoriti o problemu i na takav način buditi uspavane, opominjati nemarne i truditi se da putem raznih metoda i sredstava izvršimo građanski pritisak na vlasti manjeg bh. entiteta da pogledaju pravdi u oči i nani Fati i drugim povratnicima obezbijede normalan život dostojan čovjeku na njihovim ogništima i na njihovim imanjima. Ovaj film je jedan u nizu sredstava koje koristimo u tom smjeru i koje ćemo koristiti u narednom periodu - istakao je prof. Spahić.


Autor filma Enes Hotić istakao je da "skoro tri decenije od najvećeg stradanja jednog naroda u ovom dijelu Europe i svijeta, ideologija zločina nije sasvim pobijeđena"

- Ovaj film je to nedvosmisleno dokazao i ponovo rasvijetlio ono što svaki povratnik u manjem bh entitetu svakodnevno doživljava – apartheid - naglasio je Hotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.