ZABRINUTOST

Otkud teški poremećaji kod stoke

U selima Budak i Potočari zabilježena dva slučaja u tri dana

Meho Mulalić: Janje ne može na noge

Piše: E. Trako

1.4.2019

U srebreničkim selima Budak i Potočari u tri dana dvaput se dogodilo nešto izuzetno rijetko - na svijet je došlo dvoje janjadi sa šest nogu. U čudu su svi, vlasnici, komšije, javnost, ali i struka. Vlasnici stoke ne kriju ni zabrinutost te od stručnjaka traže odgovore zašto se to događa i jesu li u pitanju tek puke slučajnosti.

Veterinari su Mehi Mulaliću i Mehi Avdiću, vlasnicima janjadi sa šest nogu, savjetovali operacije.

Svi u čudu

- Ovca se nije mogla sama ojanjiti pa sam joj pomogao. Kad sam vidio janje, nisam mogao vjerovati - imalo je šest nogu! Ista ovca je ojanjila još jedno janje i ono je uredu. Nakon toga sam odnio janje veterinaru u Bratunac. Bilo je tu dosta ljudi, koji nisu mogli vjerovati šta vide. Ljudi, pravoslavci, krstili su se kad su vidjeli – ispričao nam je Meho Avdić iz Budaka.

Nisu se dojmovi ni slegli, a već su novinari objavili priču o Mehi Mulaliću, čija je ovca, također, donijela na svijet janje sa šest nogu.

- Dvije prednje noge su normalne, a dvije su bile kraće. Obavijestio sam veterinare u Bratuncu i oni su nakon pregleda predložili da se odstrane dvije kraće prednje noge - pojasnio je Mulalić.

Mladen Mrakić, veterinar koji je operirao janje Mehe Avdića, kaže za naš list da je vlasniku savjetovao da janje odmah uspavaju.

- On je rekao da probamo pa šta Bog da. Janje je bilo kod mene, preživjelo je i sve je s njim bilo uredu. No, evo, jučer je vlasnik dolazio i žalio se da janje ne može da doji. Ja sam u čudu da je uopće preživjelo. Mogu da kažem da ovo nije izoliran slučaj, da ima ovakvih situacija i da nisu rijetke – kaže veterinar Mrakić.

Ove misteriozne anomalije kod životinja nauka uglavnom objašnjava genetskim deformacijama, koje mogu nastati zbog raznih razloga. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je čuo za ove pojave u Srebrenici i da o razlozima ovakvih pojava postoje brojne elaboracije.

Fejzić: Ovakve pojave bile su uobičajene nakon černobilske krize

- Tih genetskih deformacija ima i kod ljudi i kod životinja, riječ je o veoma rijetkim pojavama. Mi te životinje nazivamo nakazama. Generalno, to nije genetski normalno niti uobičajeno – kaže Fejzić.

On podsjeća da su ovakve pojave bile normalne nakon černobilske krize.

- Poslije černobilske krize bio je veliki broj slučajeva deformiranih životinja. Ali, zašto se to u nekoliko dana dogodilo u Srebrenici, nemam pravi odgovor. Mislim da je riječ o pukoj slučajnosti. Bilo bi u rangu svjetskog čuda da to postane ustaljeno. Znam da su zabilježeni slučajevi i sijamskih blizanaca kod životinja. Zašto genetski dođe do toga, nauka za sada nema objašnjenja. Zašto se javilo dvoje takve janjadi, vjerovatno je ovan, koji je prijenosnik genetskog materijala, imao neki poremećaj u produkciji - pojašnjava Fejzić.

Donacije bez kontrola

Povratnici se sjećaju i donirane otrovane stoke. Pitaju se ima li sa posljednjim slučajevima deformacija veze činjenica da je stoka donirana bez ikakvih kontrola. Damir Marjanović, rektor i redovni profesor na International Burch Universityju u Sarajevu i dugogodišnji šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju Sarajevo, kaže da mutacije nisu rijedak slučaj.

Marjanović: Gdje nema kontrola, sve je moguće

- Mogu samo reći da je tamo gdje nema kontrola, sve moguće – kratko je kazao Marjanović.

Tele sa dvije glave  

Prije pet godina, svijet je obišla priča iz Maroka, gdje je u selu Sefru, u centralnom dijelu države, jedna krava na svijet donijela tele sa dvije glave. Vlasnici su tele nazvali Sana Sajda, što na arapskom znači "sretna nova godina".

Stručnjaci smatraju da je krava, vjerovatno, trebalo da oteli blizance, ali je zbog genetskog poremećaja došlo do stapanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.