SARAJEVO

Niko ne zna koliko je mladih do sada otišlo iz BiH

Tema konferencije je Odlazak mladih – prilike i izazovi

Fu. M.

6.3.2019

U organizaciji Instituta za razvoj mladih „Kult“ u Sarajevu se ove sedmice održava konferencija „Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine: prilike i izazovi". O masovnom odlasku mladih, danas su razgovarali predstavnici lokalnih zajednica širom BiH sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Odlazak mladih iz BiH je sveobuhvatni problem. Svi se pitaju u kakvom ambijentu žive, gdje će udgajati djecu. Naša zemlja ne vodi računa o odlasku mladih. To se najbolje vidi iz činjenice da mi nemmamo ni zvanične statistike već 10 godina, koliko je mladih otišlo - kazala je Katarina Vučković iz „Kult-a“.  

Prema nekim istraživanjima, kako j kazano, u proteklom periodu najviše mladih otišlo je sa područja Unsko-sanskog kantona te zapadne Hercegovine.

Nedim Alibegović, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da se previše vremena i energije troši na pitanje poput treba li otići ili ostati, a da niko ništa ne radi kako bi mlade zadržao.

- Ako mladi smatraju da više mogu postići vani, onda neka idu. Ja sam definitivno za ostanak. Možda ću nekad donijeti oduku da odem, ali želim prvo pokušati ba nešto promijeniti. Smeta mi loše obrazovanje, manjak finansiranja omladinskih organizacija, pa i politička situacija daje negativan utjecaj na mlade iz BiH – rekao je Alibegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.