BOSANSKI BROD

Branko i u desetoj deceniji života ima pune ruke posla

Penzionisao se davne 1958. i kroz smijeh kaže da je teško izračunati godine radnog staža koji ima

Vasilić: Svakodnevna fizička i radna aktivnost meni prija i to me nosi kroz život

S. JEREMIĆ

1.3.2019

Branko Vasilić najstariji je aktivni računovođa u Bosanskom Brodu, a vjerovatno i mnogo šire. Da godine nisu prepreka da se uživa u životu i da se svaki dan iskoristi najbolje što se može, dokazuje ovaj 93-godišnjak, s kojim smo razgovarali u njegovoj privatnoj knjigovodstvenoj agenciji. Izuzetno vitalan, oštrog uma, pun entuzijazma, i u desetoj deceniji svakodnevno radi i ne dozvoljava da život ostane nepopunjen. Rođen je 1926. u selu Stari Poloj, a po zanimanju je ekonomski tehničar.

Kako je počeo

- Poslove u knjigovodstvu počeo sam raditi odmah po završetku Drugog svjetskog rata, a prije toga sam radio kao normirac u radnim brigadama Zemaljskog građevinskog preduzeća iz Doboja, koje je u Bosanskom Brodu imalo radnu jedinicu. Radili smo poslove čišćenja Rafinerije nafte nakon rata - s dosta žara prelistava ovaj starina po sjećanjima o svom radnom vijeku. Branko Vasilić radio je i u Zavidovićima, Olovu... Kad je u Bosanskom Brodu formirano Poljoprivredno dobro “Ivanjsko polje”, tu je počeo raditi u knjigovodstvu, za šta se školovao.

- Do danas sam stalno u ovom poslu - govori Vasilić, koji se penzionisao davne 1958. godine, a kroz smijeh dodaje da je teško izračunati godine radnog staža. Nakon posljednjeg rata, ponovo je počeo raditi, u tadašnjem “Energopetrolu”.

Planovi za budućnost

- Tamo sam proveo nepune tri godine, a 1999. sam otvorio vlastitu knjigovodstvenu agenciju. Radim cijeli svoj život. Volim to knjigovodstvo i nisam mogao da napustim ovaj posao, zbog kojeg sam stalno u pokretu i kojem dobrim dijelom dugujem, jer imam solidno zdravlje. Svakodnevna fizička i radna aktivnost meni prija i to me nosi kroz život. Jednostavno, ne mogu da ne radim. Budim se ujutro u 6, u 7 sam na poslu i radim puno osmosatno radno vrijeme. Trudim se da, zajedno s kolegicom iz moje agencije, na najbolji način uradimo posao i da komitenti budu zadovoljni - govori vitalni starac.

Vasilić priča i o radnim planovima za budućnost. Kaže da nema potrebu da napušta ovaj posao.

- Možda ću raditi još godinu-dvije... Ne znam, ne razmišljam o tome. Misli su mi usmjerene samo na rad - zaključio je Vasilić.

Bez konzervi i suhog mesa

Zdravlje ga dobro služi i u desetoj deceniji života. Recept za dugovječnost nema, ali govori o svojim navikama. - Nikad ne konzumiram suhomesnate proizvode, ne jedem konzerviranu hranu. U mom jelovniku najzastupljeniji su mliječni proizvodi i kuhana hrana. Tako se hranim od malena. I dan-danas veoma mnogo vremena provodim u šetnji. Šetnja je veoma zdrava i osjećam potrebu da se krećem. Nastojim da, koliko je moguće, njegujem zdrav način života.

Nada se produženju vozačke bar do stote

Na konstataciju da ga često viđamo kako upravlja automobilom, Branko kaže da to nije ništa neobično. - Vozačku dozvolu posjedujem od 1971. godine i do danas nikad nisam imao većih problema u saobraćaju. U maju ove godine ističe mi važenje dozvole, ali se nadam da će mi biti produžena, bar do stote godine - kroz smijeh govori Branko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.