IZJAVE

Valentin Incko: Smanjio sam sebi plaću

Koristio sam bonske ovlasti 40 puta, kazao je on

Valentin Inzko. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2019

Tema razgovora u "Danu uživo" N1 televizije s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Valentinom Inckom (Inzko) je bila njegova plaća - koliko iznosi i je li je opravdao.

Ova tema je ponukana tvrdnjom Njegoša Tomića, predsjednika banjalučkog udruženja građana "Pokret treći blok" da je Incko u deset godina zaradio pet miliona maraka.

Nisam izračunao koliku sam zaradio plaću. Imam manju plaću od Karla Bilta (Carla), koji je bio visoki predstavnik prije 20 godina. Plaća je standardna i ja sam je sebi smanjio. Ali, recimo, evo i da je ne dobijem - šta bi se promijenilo? Ljubi bi isto živjeli. I ja sam se iznenadio plaćom i rekli su mi da ju je Brisel odredio. Prvih deset ili 11 godina je visoki predstavnik uradio čudo - izjavio je Incko.

Na pitanje koje je on čudo uradio, odgovorio je:

Koristio sam bonske ovlasti 40 puta. Zadaća PIC-a je bila odvikavanje od prakse da visoki predstavnik uradi sve. On je djelovao onda kada nije bilo rješenja. Sami prosudite da li postoji moja odgovornost i do koje mjere - rekao je Incko u televizijskom programu za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.