IZLOŽBE

U Srebrenici danas ništa ne podsjeća na Zvonimira Šubića

Nijedna ulica i institucija ne nose njegovo ime

S izložbe u Narodnoj biblioteci

S. Sm.

27.12.2018

Povodom 116 godina od njegovog rođenja, u Narodnoj biblioteci u Srebrenici postavljena je izložba o Zvonimiru Šubiću, pripovjedaču i romanopiscu iz ovoga grada. Šubić je osnovnu školu završio u Srebrenici, gimnaziju u Beogradu, gdje je službovao kao dnevničar u Direkciji pošta, Državnom savjetu i Upravi Državnih monopola. Njegova prva priča „Ljuša“ objavljena je u časopisu „Venac“. Dobitnik je književnih nagrada redakcije „Politike“ za roman „Kobna zamena“ i Društva prijatelja umjetnosti „Cvijeta Zuzorić“ za pripovijetku „Fazlića potok“. Bio je član Udruženja književnika Bosne i Hercegovine.

Grafički portret Šubića

Kao pripovjedač Šubić se pojavljuje 1927. s pripovijetkom „Ljuša“. Prvu knjigu pripovjedaka „Fazlića potok“ objavio je 1934., a godinu kasnije objavljen je njegov roman „Heroj u papučama“. Dvije godine kasnije izdaje roman „Kaljuga“.

Neposredno posle Drugog svjetskog rata objavio je dvije zbirke pripovijetki „Pred spomenikom“ i „Pripovijetke“ 1952. u kojima pretežno obrađuje gradsku a manje seosku sredinu te roman „Kad se carstva mijenjaju“ objavljen je 1955. Narodni univerzitet u Srebrenici posljednjih dvadeset godina prošlog stoljeća nosio je njegovo ime. Danas, nažalost, nijedna ustanova ni ulica u Šubićevoj rodnoj Srebrenici ne nosi njegovo ime. Preminuo je 1956. u Sarajevu, a ostala su njegova djela, vrlo značajna za srebreničku kulturu i tradiciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.