SARAJEVO

Bariša Čolak odbio mandat u Parlamentu BiH: Na čelu domova naroda ostaju kadrovi HDZ-a

Iz manjeg entiteta u Dom naroda PS BiH ulazi pet zastupnika od čega četiri iz SNSD-a

Čolak i Bradara: Odbili mandate u zastupničkim domovima

Avaz.ba

12.12.2018

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak odbio je mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će sve do izbora novog saziva ostati na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je trenutno jedini član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH zbog toga što je Safet Softić iz SDA prihvatio mandat u Zastupničkom domu.

Aktuelni saziv nasavit će sa radom sve do imenovanja novih delegata iako još nema naznaka o tome kada bi novi delegati mogli biti imenovani.

Što se tiče manjeg bh. entiteta, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjedit će Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Zanimljivo je što je mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH odbila i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. I ona će isto kao i Čolak do daljnjeg ostati na čelu organa zakonodavne vlasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.