REAKCIJE

Izetbegović je od SDA napravio političkog mrtvaca, od toga ga niko ne može spasiti

Vodećoj stranci uništio koalicioni kapacitet, kaže Kazaz

Magazinović: Izetbegović ne bira sredstva; Kazaz: Propale politike; Kasumović: Pokazuje nemoć

Piše: K. KEŠMER

12.11.2018

Nakon što je od stranke kojom suvereno vlada napravio političkog gubavca s kojim niko ne želi nikakvu saradnju, Bakir Izetbegović u svom paničnom stanju krenuo je u moljakanje svojih političkih mentora da mu pomognu da se zadrži u vlasti.   

Neoprostiva greška

Zadržavanje SDA na vlasti za Izetbegovića znači i spašavanje njega lično i njegove pozicije. No, politički analitičar Enver Kazaz smatra da Izetbegovića više niko ne može spasiti.

- Naravno da će Izetbegović pozvati i Erdoana i Vučića da spašavaju njegovu propalu politiku, ali niko ne može spasiti Izetbegovića od činjenice da je vodećoj SDA uništio koalicioni kapacitet. To je neoprostiva greška, koja je od te stranke napravila političkog mrtvaca – kaže Kazaz.

On dodaje da Izetbegovića od njegove „nepromišljenosti, agresivnosti, korumpirane politike i laži ne može spasiti niko“.

Državni poslanik SDP-a Saša Magazinović ističe kako je poznato da je SDA-ov i Izetbegovićev nulti prioritet da zadrže vlast.

- Jasno je da neće birati sredstva da to i ostvare. Ako Izetbegović pokušava ostvariti to preko Vučića, odnosno Milorada Dodika, onda je to potpuno pogrešno. A znamo da to njemu i SDA nije strano. Tako je s Dodikom dogovorio akcize u kafani. A sve dok druge optužuje da nisu patrioti. U suštini, kod njega se radi o budžetskom patriotizmu – kaže Magazinović.

Razvaljuje državu

Zamjenik predsjednika Nezavisnog bloka Fuad Kasumović kaže da su drugi državnici iz regiona skup u Parizu iskoristili za sastanke s Trampom (Trump), Makronom (Macron), Merkel, dok se Izetbegović bavio svojim interesima.

- To je nemoć. Kada ste nemoćni kao državnik, a on je član Predsjedništva BiH, i molite druge državnike za pomoć da vas održe na vlasti, to je sramno. Tako Vučiću daje snagu da preko istih tih za koje ga moli Izetbegović, ruši i razvaljuje našu državu. To je jedan podanički odnos Izetbegovića. Ako ste u društvu od deset ljudi i niko neće s vama, dakle nije do njih, nego do vas. U normalnim državama on bi dao ostavku na mjesto predsjednika stranke, a SDA bi trebala raspisati unutarstranačke izbore – ističe Kasumović.  

Demonizacija političkih protivnika

Kazaz se osvrnuo i na to da su SDA i njeni mediji demonizirali stranke.

- Optuživati multietničke partije za povezanost sa KOS-om, dok Izetbegovićeve medije i propagandu vode kadrovi koji su, prema nekim medijskim napisima, bili pripadnici KOS-a, u najmanju je ruku nedostojno, ali i ništa drugo do jezik mržnje, koji može rezultirati time da neka budala izvrši neki neprimjeren atak na te ljude iz multietničkih stranaka. To je demonizacija političkih protivnika – kaže Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.