STAVOVI

BiH je najnovije bojno polje Vladimira Putina

Evropski ratovi 20. stoljeća i primitivni nacionalizam koji je preživio svjedoče o tome da su dešavanja na Balkanu povezana

Arhiv

S. N.

6.10.2018

Nastojanja Rusije tokom 2015. i 2016. godine da se onemogući ulazak Crne Gore u NATO, praćene neuspjelim državnim udarom i istim takvim planom da se likvidira premijer te države, trebaju nas podsjećati koliko je krhko južno krilo NATO-a, kao i da nestabilnost ovog dijela Evrope predstavlja rizik za ostatak kontinenta. 

Evropski ratovi 20. stoljeća i primitivni nacionalizam koji je preživio svjedoče o tome da su dešavanja na Balkanu povezana.

I nigdje takvi događaji nisu toliko destruktivni po evropsku stabilnost kao u Bosni i Hercegovini, najnovijem bojnom polju Rusije, koja nastoji proizvesti nestabilnost, napisao je ambasador Džozef Ingram (Joseph). 

U autorskom tekstu za portal iPolitico on analizira štete koje su već učinjene špekuliranjem o tome da predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači pregovaraju o razmjenama teritorija i preseljavanjima stanovništva. 

Beograd i Priština nastoje, na zahtjev Evropske unije, postići sveobuhvatno rješenje o normalizaciji međusobnih odnosa. Dogovor je preduvjet obje države za uspješan nastavak puta k ulasku u EU.

Vučić i Tači nedavno su objavili da razgovaraju o modalitetima razmjene teritorija Sjevera Kosova, koji bi pripao Srbiji za Preševsku dolinu, koja bi bila pripojena Kosovu.

- Iako izgleda da su ti razgovori u ćorsokaku jer obojica imaju značajnu opoziciju u okviru vlastitih naroda za realizaciju te ideje, Putin i vlada Rusije i dalje su gorljivi zagovornici trgovine teritorijima i stanovništvom. Inicijativu podržavaju i tradicionalni zapadni saveznici Srbije - Grčka i Francuska, a komplimentiraju joj galamom Mađarska, pa i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini). 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njena vlada odlučno su protiv, kao i Velika Britanija i Austrija. Njima su se priključili i trojica bivših visokih predstavnika Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), Karl Bilt (Carl Bildt) i Kritijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) otvorenim pismom. Nije iznenađenje da je, s druge strane, Džon Bolton (John), u ime vlade SAD, zauzeo poziciju sličnu Putinovoj - navodi Ingram.

Dodaje i da njegova domovina Kanada nije zauzela stav o ovom pitanju. Sugerira da, ako će se to raditi, vlada u Otavi ima na umu rizike koje bi razmjena teritorija i stanovništva te crtanje novih granica mogli donijeti.

Prvo, prekršio bi se princip EU da se neće podržavati novo crtanje granica na području Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci, krivi za smrt više od 100.000 ljudi, bili bi nagrađeni. Podrška novim granicama otvorila bi proces stvaranja jednonacionalnih država u Evropi, što je u suprotnosti sa svim principima Unije. 

- Time bi se otvorio opasni presedan i liderima bosanskih Srba i Hrvata dao izgovor za referendume (na koje su već pozivali) o otcjepljenju većinski srpskih i hrvatskih područja u BiH, što bi bio gotovo izvjestan uvod u obnovljeni sukob i pokretanje novog talasa izbjeglica - ističe Ingram. 

On navodi i da ideja razmjene teritorija, kojom bi se otvorila vrata ulasku Srbije u EU, "udara na zdrav razum". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.