FUP

Nezavisnom odboru stigle oprečne informacije: Potraga za podacima o radnom stažu Lukača

Piše: M.R.S.

28.7.2018

Nezavisni odbor na svojoj sjednici okončanoj u četvrtak kasno navečer analizirao je dokumentaciju i dopise koje je dobio od institucija o radnopravnom statusu Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, ali ovo pitanje nije zaključio zbog nedostatka dokumentacije, te je odlučeno da se zatraže dodatna pojašnjenja.

Naredna sjednica

- Dobili smo oprečne informacije o radnom stažu direktora FUP-a. Utvrdilo se da još nedostaje dokumenata. Tražit će se dodatna pojašnjenja. Ne znam koliko će to potrajati, da li će stići do naredne sjednice Nezavisnog odbora, koja će biti u četvrtak – rekao je Sead Bardak, predsjednik Nezavisnog odbora.

Podaci o stažu direktora FUP-a traženi su od Zavoda PIO FBiH, koji je naveo da Lukač ima 44 godine staža, zatim od Porezne uprave FBiH te od Kadrovske službe FUP-a.

Bardak nije mogao reći o kakvim je konkretno oprečnim informacijama riječ te je kazao da ne bi govorio o detaljima.

Druge institucije

Na pitanje hoće li dodatna pojašnjenja tražiti od institucija od kojih su dobili podatke, odgovorio je da će ih tražiti i od drugih institucija.

Nezavisni odbor je tijelo Parlamenta FBiH koje je zaduženo da prati rad direktora FUP-a i ključno je u njegovom imenovanju i smjeni. Ovaj saziv Nezavisnog odbora imenovan je tek u maju, nakon što je prethodnom istekao mandat pred kraj 2015. godine.

Konkurs za zamjenika direktora idući mjesec

Nezavisni odbor na sjednici u četvrtak utvrdio je i tekst javnog konkursa za izbor zamjenika direktora FUP-a, s obzirom na to da je aktuelnom zamjeniku Ensadu Kormanu istekao mandat. Očekuju da će idućeg mjeseca konkurs biti i objavljen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.