BIH

Izbjeglički centar Salakovac mnogi žele napustiti

M. SMAJKIĆ - M. HODŽIĆ

23.5.2018

Prema prvim informacijama od petka, iz Sarajeva je autobusima stiglo 269 migranata, među kojima 18 djece. Ipak, voditelj Centra Edin Denjo kazao nam je da ih je evidentirano 260, a trenutno ih je 210. Među njima je 44 djece. Kuda je otišla grupa od pedesetak migranata, niko ne zna, a Denjo objašnjava da oni mogu napustiti Centar ako to žele.

- Ovo nije koncentracioni logor, imaju slobodu kretanja. Uglavnom, oni koji su iz Sarajeva došli ovdje, imaju papir da mogu boraviti, a ako žele dalje... Mi smo tu da se brinemo o njihovom smještaju - kaže nam Denjo.


Asaf iz Pakistana stigao je u subotu uvečer u Salakovac. S četvero svojih prijatelja iz Srbije je, priča nam, pješačio do Sapne, a odatle autobusom otišao do Tuzle. Iz Tuzle su, također, autobusom stigli do Sarajeva, a onda su se, tvrdi, obratili policiji.

- Policija nam je rekla: „Imamo puno problema zbog Redžepa Tajipa Erdoana, idite u Mostar, tamo ima dobar kamp.“ Sjeli smo na autobus i došli ovdje, malo smo lutali, ali smo našli ovo mjesto. Nije bilo mjesta za nas, pa su nam platili hotel. Dali su mi papir, ali ja želim ići u Italiju - pomalo zbunjeno nam je ispričao Asaf.

Za razliku od Asafa, njegovi zemljaci Huadžid i Asif ne žele ići iz BiH. Zadovoljni su uvjetima u Centru.


- Ovo je možda novi centar, ali se ljudi trude i iz dana u dan čine sve da nam osiguraju što nam treba. Imamo krevet, hranu, nema problema... Jedino bi nam dobro došla nova obuća i odjeća - govore nam oni.

Nestaje hrane 

Među onima koji se trude da migrantima olakšaju boravak u Salakovcu je sekretar Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

- Trudimo se da na najbolji način odgovorimo ovom izazovu i da pomognemo ljudima dok u potpunosti ne riješe svoju sudbinu. Svakodnevno im osiguravamo tri obroka, vodeći računa i o onima koji poste. Međutim, naše zalihe su pri kraju - upozorio je Kajtaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.