MASAKR

Brojne delegacije odale počast i položile cvijeće u Ahmićima

D. PAŠALIĆ

16.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Foto: D. Pašalić/Avaz.ba

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehidskom obilježju “Ahmići” završen je program obilježavanja 25. godišnjice masakra počinjenog u Ahmićima. Cvijeće je, između ostalih, još danas položio i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, 16. aprila 1993. u 5.30 ujutro došlo je do napada snaga HVO-a na jedinice Armije RBiH u naseljima Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Vozila HVO-a blokirala su glavne ceste, a napad na Ahmiće započeo je s tri strane, da bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude.

Kobnog jutra skupine vojnika išle su od kuće do kuće, palile ih te ubijale ili tjerale mještane. Na kraju Ahmići su teško razoreni, kukavički je ubijeno 116 osoba, od čega su 32 bili žene, a 11 djeca mlađe od 18 godina. Osim ljudskih žrtava, dvije lokalne džamije također su uništene eksplozivima, a još se traga za tijelima 29 žrtava.

- Rane nikada neće zarasti, svake godine bol je sve veća. Neopisiva tuga, bol i praznina. Dosuđene kazne ne znače nam ništa - poručile su porodice žrtava masakra u Ahmićima.

Program obilježavanja godišnjice stradanja u Ahmićima počeo je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a potom je nastavljen učenjem Ja'sina i dijelova iz Kur'ana na mezarju u Starom Vitezu.

Centralna manifestacija upriličena je na spomen-obilježju u Ahmićima, a valja istaći da su u Ahmiće danas stigli i Bob Stjuart (Stewart), nekadašnji komandir UN-a, te brojne zvanice iz javnog, političkog i vjerskog života.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.