ŽIVOT

Gračanica: Putem Facebooka traže još jednog đaka da imaju dva puna odjeljenja

U Područnoj školi Babići više prvačića nego u nekim centralnim školama

H. Č.

17.3.2018

Prema do sada dostupnim podacima, u 11 centralnih i pet područnih škola na području Gračanice u školskoj 2018/2019. godini u prve razrede bit će upisano 516 učenika, za 112 manje u odnosu na ovu školsku godinu. 

Najveći pad broja upisa zabilježen je u školama “Miričina” - za 14 učenika, “Doborovci” za 19, “Džakule” za osam učenika, kao i u centralnoj OŠ “Hasan Kikić” u Gračanici za 33 učenika. Svijetao primjer iz godine u godinu predstavlja Područna škola Babići, koja pripada OŠ “Hasan Kikić”.

- U Babićima su ovih dana u prvi razred upisana 33 učenika, što je za selo koje broj skoro dvije hiljade stanovnika, u odnosu na broj upisane djece u prvi razred u drugim, mnogo većim mjestima, veoma dobar prosjek. Ljudi iz Babića u posljednje vrijeme slabo se odlučuju da napuste svoje mjesto, ostaju da rade u gračaničkim i firmama u Babićima i tu vide svoju budućnost - kaže vijećnik u Općinskom vijeću Gračanica Edin Šehić.

Prema pedagoškim standardima, da bi se formiralo jedno kompletno odjeljenje, potrebno je imati 17 djece. Tako u ovoj školi nedostaje još jedan prvačić pa da imaju dva puna odjeljenja.

Zato su i putem Facebooka oglasili da traže još jednog prvačića i pozvali roditelje čije dijete zadovoljava kriterije za polazak u školu, a još to nije obavezno, da ga upišu. Tako će, kako kažu, i dalje prednjačiti prema broju upisane djece u školu i, prema natalitetu, biti najbolji u općini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.