BIH

Političari iz RS ujedinjeni: Haški tribunal nije dijelio pravdu, nego politiku

Avaz.ba

22.11.2017

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, bez obzira na međusobne sukobe, bez ikakve su rezerve branili Ratka Mladića, koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor, ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom da je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein ef. Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebno Srbija, ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću. 

"Naš heroj" 

- Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja - izjavio je Kavazović, kako ga citira agencija Fena.

Dodao je da pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima. 

Udruženja koja okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati portestno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba, koje su ulicama prošetale gotovo neprimjećene s ranije pripremljenim transparentima, na kojima su bile poruke poput one "Stidi se, Evropo" i "Naš heroj".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao "sramotnom", iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu. 

- Ova presuda osnažit će stajalište srpskog naroda da je Mladić heroj i patriota - kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, dodajući kako je presuda Mladiću udarac za BiH i novi dokaz da ta država ne može opstati pa se sada valja boriti za "RS i njenu državnost".

Za Dodika je ICTY nepravedan 

Dodao je da haške presude "ne mogu utjecati na činjenice", a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo historija, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo "samo devet Bošnjaka i samo 28 Hrvata", što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan, piše Index. 

Najavio je kako će, stoga, zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

"Žrtva Haaškog tribunala" 

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena "negativna politika prema Srbima". 

- Haški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku - kazao je Ivanić, ustvrdivši da će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na niovu BiH, a najveća je opoziciona stranka na entitetskom nivou, ocijenio je da presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

- Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haaškog tribunala - zaključio je Govedarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.