BIH

Nastavljeno suđenje Kemalu Čauševiću: Tužilaštvo BiH nije dostavilo zapisnik sa saslušanja svjedoka, odbrana odustala od unakrsnog ispitivanja

Čaušević i pratnji advokata Crnalića ispred Suda BiH

E. HALIMIĆ

19.10.2017

Ispitivanjem svjedoka Edina Cernice danas pred Sudom BiH nastavljen je glavni pretres u predmetu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Edin Cerinica je u vrijeme kad je Čaušević bio direktor UIO, obnašao funkciju šefa Carinske ispostave Sarajevo.

Prije početka ispitivanja svjedoka, advokata optuženog Čauševića, Asim Crnalić uložio je prigovor na ispitivanje svjedoka jer odbrani nisu dostavljeni zapisnici sa ispitivanja istog.

- Tužilac u optužnici naznačava dokaze koje će izvesti na glavnoj raspravi, a danas je tužilac ispitivao mimo sadržaja dokaza koje je predložio u optužbi. Tačnije u optužbi je predložio zapisnik iz 2013. godine i to iz predmeta „Boss“, pa sam ja prigovorio da se ne može koristiti zapisnik iz drugog predmeta, a nije predložio dva zapisnika na temelju koji je danas ispitivao i to je prigovor odbrane – pojasnio je Crnalić.

Ipak predsjedavajuća sudskog vijeća Biljana Ćuković odbacila je prigovor, a tužilac je nastavio ispitivanje.

Odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare, svjedok Cernica je kazao da je smijenjen sa mjesta šefa Carinske ispostave Sarajevo, isključivo jer je pokrenuo gotovo 250 provjera porijekla pošiljki tekstila koji su kompanije u vlasništvu Anesa Sadikovića uvozile iz Turske.

Dodao je da se nakon smjene žalio na odluku direktora Čauševića, te da je u nekoliko navrata razgovarao sa njim.

- Imao sam razgovor s Čauševićem, rekao mi je kako trebam odustati od provjera pošiljki jer je to veći, bošnjački interes, te me je optužio da radim za hrvatski uvozni lobi. Rekao mi je da ne trebam dirati uvoz kompanija Sadikovića, jer je to širi interes Bošnjaka – ispričao je Cerenica.

Prema riječima svjedoka, on je sumnjao u ispravnost certifikata „Euro 1“ koji dokazuju porijeklo robe, zbog čega je i zatražio provjere.

- Nakon moje smjene Carinska ispostava Sarajevo nije poduzela potrebne mjere da se u roku dobiju rezultati provjere, pa je to sve zastarjelo i nikad nije naplaćeno. Tek je 2009. godine Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno da su certifikati bili falsifikovani – pojasnio je svjedok.

Svjedok Cerenica je ispričao da je i nakon smjene nastavio primati prijetnje, te je ispričao da mu je Čaušević jedne prilike rekao kako ga „po gradu traži Ramiz Delalić Ćelo da ga prebije, te da nije to uradio jer je to on spriječio“.

- Imao sam i saobraćajnu nesreću nakon koje sam dobio poruku da sam dobro prošao – istakao je Cerenica.

Nakon što je tužilac završio ispitivanje, sutkinja Ćuković pitala je da li je odbrana spremna ispitati svejdoka, ali je advokat Crnalić poručio da bi to bilo neodgovorno, budući da odbrana nije dobila zapisnike sa ispitivanja svjedoka.

Suđenje će biti nastavljeno sljedeće sedmice, kad će svjedoka Edina Cerenicu ispitati odbrana optuženog Kemala Čauševića.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.