OTVORENO PRVENSTVO SAD

Počinje US Open: Zadnja prilika Đokoviću da osvoji grend slem u ovoj godini

U prvom kolu Đoković će igrati protiv kvalifikanta Albota

Novak Đoković. AP

FENA

26.8.2024

Otvoreno prvenstvo SAD-a počinje u ponedjeljak na Flushing Meadowsu, a u akciji su branioci titule Novak Đoković i Coco Gauff, kao i bivši šampioni Dominic Thiem i Sloane Stephens.

Đoković pokušava da postane prvi čovek koji je uspešno odbranio titulu na US Openu od kada je Roger Federer osvojio pet uzastopnih titula od 2004. do 2008. godine.

Ovo je posljednja šansa za 37-godišnjaka, koji je osvojio olimpijsko zlato u singlu u Parizu, da izbjegne da mu ova sezona prođe bez osvojenog grand slama, nakon što je Jannik Sinner osvojio Australian Open, a Carlos Alcaraz osvojio i French Open i Wimbledon.

Gauff ima za cilj da preokrene stvari nakon što se borila da održi formu zbog koje je prošle godine osvojila prvu veliku titulu na Flushing Meadowsu.

Srbijanska superzvijezda Đoković, koji je nedavno osvojio željenu zlatnu olimpijsku medalju u Parizu, izgleda spreman da krene na svoj put u odbranu titule na US Openu susretom u prvom kolu protiv kvalifikanta Albota.

Moldavac, koji se nalazi na 138. mjestu na svijetu, ima 0-11 protiv najboljih 10 igrača.

Ali Đoković će morati da se prilagodi dok zatvara prvu noćnu sesiju na Arthur Ashe stadionu. Omiljeno olimpijsko zlato na zemljanim terenima Rolan Garosa označilo je vrhunac inače razočaravajuće godine za 24-strukog grand slam šampiona, koji je predao svoje titule na Australian Openu i French Openu, kao i svoj najbolji svjetski ranking.

Meč će mu biti prvi na tvrdim podlogama od poraza od Luce Nardija u trećem kolu u Indian Wellsu u martu. Treća teniserka svijeta Gauff, čija je sreća bila pomiješana otkako je prošle godine osvojila svoj prvi Grand Slam na Flushing Meadowsu, nadaće se da će se istorija ponoviti kada se poslijepodne na stadionu Arthur Ashe bori protiv francuske igračice rođene u Rusiji Varvare Gracheve.

Njihov jedini prethodni susret dogodio se u četvrtfinalu u Aucklandu u januaru. Gauff je ostvarila uvjerljivu pobjedu rezultatom 6-1, 6-1 i osvojila titulu - za sada jedinu u 2024. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.