POTVRDILA ITIA

Bivša bh. teniserka žestoko kažnjena zbog namještanja mečeva

Igračica iz Bosne i Hercegovine nije osporavala optužbe vezane za koruptivne aktivnosti u 2017. i 2018. godini

Jasmina Tinjić. Facebook

E. Ć.

6.7.2024

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) danas potvrđuje da je bivša teniska igračica Jasmina Tinjić (33) iz Bosne i Hercegovine suspendovana na period od šest godina nakon priznanja kršenja 23 pravila Teniskog programa protiv korupcije (TACP), navodi se u saopćenju.

Tinjić, čiji je najviši svjetski ranking u singlu bio 236. u septembru 2013., nije osporavala optužbe ITIA-e vezane za koruptivne aktivnosti u 2017. i 2018. godini. 

Dogovaranje ishoda mečeva

- To uključuje dogovaranje ishoda mečeva, olakšavanje klađenja, primanje novca u zamjenu za nedavanje maksimalnog napora u mečevima i propust u prijavljivanju koruptivnih ponuda.

Tinjić je 2022. proglašena odgovornom za namještanje mečeva po krivičnom zakonu Švedske, zemlje u kojoj živi. Švedski teniski savez joj je potom izdao suspenziju od četiri i po godine koja se odnosi na sve sportove u zemlji.

ITIA-in slučaj je odgođen do završetka krivičnog i domaćeg postupka, a odlučio je nezavisni slušalac za borbu protiv korupcije Janie Soublière, koji je za Tinjić izrekao šestogodišnju suspenziju i novčanu kaznu od 20.000 dolara, od kojih je 18.000 dolara suspendovano.

Period neeligibilnosti

Suspenzija je unazad određena kako bi se poklopila s periodom neeligibilnosti propisanim od strane Švedskog teniskog saveza. Tako je suspenzija počela 18. maja 2022. godine i trajat će do ponoći 17. maja 2028. godine.

Tokom perioda neeligibilnosti, Jasmini Tinjić je zabranjeno igranje, trenerstvo ili prisustvovanje bilo kom teniskom događaju koji su odobreni ili sankcionisani članovima ITIA-e (ATP, ITF, WTA, Teniski Australia, Fédération Française de Tennis, Wimbledon i USTA) ili bilo kojem nacionalnom savezu - poručeno je iz ITIA-e.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.