NAJBOLJI TOWER RUNNER

Svjetski prvak So Vai Čing o "Avaz Tower Runningu": Specijalna utrka za mene, "Avaz Twist Tower" je legendarna zgrada

Učinit ću sve što mogu da od samog početka vodim u utrci i prvi završim, ali i oborim rekord koji je postavio moj prijatelj Ivan, rekao nam je

So Vai Čing: Najbolji svjetski tower runner posjetio "Avaz Twist Tower". Avaz

prije 5 dana

Deseto, jubilarno izdanje "Avaz Tower Runninga“ upotpunit će zabavom ovosedmičnu subotu (14. septembar). Utrka će se održati u impozantnom "Avaz Twist Toweru“, inače najvišoj zgradi u Bosni i Hercegovini, a na 36. spratu ovog jedinstvenog objekta, do kojeg se dolazi preko 780 stepenica. Utrka će biti organizirana u sljedećim kategorijama – profesionalci muškarci, profesionalci žene, rekreativci muškarci i žene, tinejdžeri (od 12 do 18 godina) i djeca (od šest do 12 godina).

Ove godine na utrci će nastupiti i malezijski atletičar So Vai Čing (Soh Wai Ching), najbolji svjetski tower runner, koji je gostovao u "Avaz Twist Toweru“. U neformalnom razgovoru prije početka intervjua, govorio nam je o treninzima za utrke, ali je posebnu pažnju ukrala činjenica da je za pet minuta, hodajući, stigao od prizemlja do vidikovca koji se nalazi na 36. spratu zgrade.

Ususret utrci, za "Avaz“ govorio je So Vai Čing, prvoplasirani tower runner i Ginisov svjetski rekorder.

Gospodine So Vai Čing, možete li se predstaviti našim čitaocima i slušaocima?

- Moje ime je So Vai Čing, imam 30 godina i dolazim iz Malezije. Profesionalni sam tower runner i trenutno sam svjetski prvak i rangiran sam kao prvoplasirani na listi.

Šta Vas je privuklo tower runningu? Da li ste se takmičili u atletici prije toga?

- Počeo sam 2017. godine, tada sam učestvovao u prvom takmičenju. Od tog trenutka, putujem širom svijeta i natječem se. Bio sam u 30 zemalja širom svijeta i takmičio se na 141 natjecanju, od kojih sam pobijedio na njih 100. Želim da pozovem sve čitaoce i slušaoce da se sutra takmiče sa mnom. To nije lako, ali i nije često da imate priliku trčati sa svjetskim prvakom, pa ćete imati šansu da me pobijedite. Nadam se da se vidimo sutra.

Trenutno ste broj jedan u svjetskom poretku, ali i vlasnik Ginisovog rekorda. Možete li približiti našim čitaocima taj proces?

- Rang-lista je bazirana na poenima. Tako da mi tokom cijele godine imamo kalendar Toura. Svakog ponedjeljka rang-lista se osvježava s novim brojem poena. Učestvovao sam u mnogim takmičenjima i sada ima najviši broj poena, pa sam broj jedan. Prvoplasiran sam od aprila 2022. godine, što znači nekih dvije godine i pet mjeseci. Radujem se pokušaju da budem prvi sveukupno deset godina. Što se Ginisovog svjetskog rekorda tiče, njega sam srušio tokom pandemije 2020. godine. U sat vremena sam se popeo, sveukupno, oko 500 spratova, što je oko 1.295 kilometara. Proces je išao tako da sam se penjao trčeći, a onda spuštao liftom i tako mnogo, mnogo puta.

Šta je najteža stvar u vezi sa obaranjem tog Ginisovog rekorda? Kako ste očuvali mentalnu stabilnost? Ponavljanje mora biti zamorno...

- Najteži dio je što sam se porao penjati u najbržem tempu koji mogu održavati za mnogo puta. Onda se spustiti liftom, što traje oko 90 sekundi, tako da je to nonstop, jer, iako se lift spušta, vrijeme od jednog sata teče. U tih sat vremena, morao sam dati sve od sebe i da se guram dok se ne srušim. Težak dio je što je to veoma dugačak vremenski period.

So Vai Čing u "Avaz Twist Toweru". Avaz

Kada sam čitao o vama, došao sam do nevjerovatnog podatka – u različitim navratima pobijedili ste u 19, a onda i 21 utrci zaredom. Kakav je osjećaj biti tako dominantan u sportu?

- Teško je, da budem iskren. Ključna stvar je da se ne fokusiram na pobjedu, nego na to da dam sve od sebe na svakom takmičenju. Veliko ili malo takmičenje, to nije važno. Moraš dati sve od sebe i pokušati srušiti rekord. Hoćeš li pobijediti ili nećeš je druga stvar. Rekao bih da se ne treba fokusirati na želju za pobjedom, jer mi ne znamo kako pobijediti. Mi najčešće počinjemo jedan po jedan, tako da mi i ne znamo koji smo sve dok ne pređemo cilj i usporedimo svoje vrijeme sa svim ostalim učesnicima kad su završili. Za sutra je drugačija priča. Svi počinjemo zajedno. Svako takmičenje je drugačije. Sutra ću pokušati da krenem što brže i zadržim taj tempo do samog kraja.

U neformalnom razgovoru otkrili ste nam i poseban razlog zbog kojeg ste došli, a riječ je o rekordu "Avaz Tower Runninga“, koji je postavio vaš prijatelj...

- Moj prijatelj Ivan iz Hrvatske je prošle godine učestvovao i, ako se ne varam, on je postavio rekord od četiri minute i pet sekundi. On će se vratiti sutra da se utrkuje sa mnom. Moj cilj je da završim utrku ispod četiri minute, ali i da pobijedim. U "Avaz Tower Running“ utrci svi počnjemo zajedno, pa će se pobjednik znati, kada jedan od nas pređe crtu. Učinit ću sve što mogu da od samog početka vodim u utrci i prvi završim.

Tri godine zaredom ste osvojili i utrku koja se održava u Empire State Buildingu. Da li je to jedna od najtežih utrka?

- Empire State Building je najlegendarnije takmičenje u ovom sportu. Počelo je 1978. godine i traje sve do danas bez prestanka, osim 2020. godine zbog pandemije. Održana je u 45 navrata, a ja sam osvojio 43., 44. i 45., odnosno 2021., 2022. i 2023. godine. Tako da se sljedećeg mjeseca vraćam u Njujork kako bih pokušao odbraniti svoju titulu. Bit će puno izazivača, dolaze Japanci i Evropljani da se takmiče sa mnom. Tako da ću morati biti mentalno spreman da pobijedim u utrci, ali i popravim svoje vrijeme.

Hoće li Vam sutrašnja utrka pomoći u tome? Da li će vas zadržati u formi?

- Sutrašnja utrka će biti posebna za mene, jer je u pitanju zajednički start, isti kao i u Empire State Buildingu, te je važno ostati fokusiran kako biti broj jedan od samog početka. Sutra ću se moći pripremiti, trkajući se i vježbajući mentalnu oštrinu da nikoga ne pustim ispred sebe. Svi će htjeti da me pobijede, tako da ću morati biti spreman da stalno dižem tempo. Vjerujem da ću poslije 15. sprata ostaviti sve iza sebe. Svi će usporiti. Čak i ja, ali mnogo manje nego ostali. To je moje vjerovanje.

Također, pričali smo o „Avaz Twist Toweru“ kao legendarnoj zgradi. Možete li našim čitaocima kazati koliko Vam je važna?

- "Avaz Twist Tower“ je, rekao bih, jedna od deset najlegendarnijih zgrada na svijetu. Bio sam u mnogo zemalja širom svijeta, ali ova mi je posebno draga. Interesantno je da na četvrtom spratu mijenjamo stepenice kojima trčimo, a onda na 36. spratu, trčim oko vidikovca, što je posebna nagrada za nas jer je cilj na čistom prostoru i moći ćemo da vidimo prekrasni pogled na cijelo Sarajevo. Taj pogled će biti moj cilj – završi kao prvi i onda za nagradu vidi ovaj grad. Još jednom, radujem se što ću učestvovati u ovoj utrci. 

Sponzori 10. jubilarnog "Avaz Tower Runninga". Avaz

Sponzori jubilarnog 10. izdanja "Avaz Tower Running“ su „BH Telecom“, „Bingo“, „Cockta“, „Imlek“, „BH Pošta“, Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, „Boom Box“, „Leda“, „Doppel Herz“, „Poliklinika Atrijum“, dok će medijsku podršku pružiti „Alfa TV“, „Avaz TV“, „RSG“ i Radio „Antena“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.