PARIZ 2024

Bosna i Hercegovina sa 14 sportista na Paraolimpijskim igrama, odbojkaši jurišaju na sedmo odličje

Moram priznati da je ovo najspremnija i najbolja reprezentacija u historiji sjedeće odbojke u BiH, rekao je Mahmutović

S održane press konferencije. Fena

FENA

16.8.2024

Na 17. paraolimpijskim igrama, koje će biti održane od 28. augusta do 8. septembra u Parizu, nastupit će 14 bosanskohercegovačkih sportista u tri sporta – streljaštvu, plivanju i sjedećoj odbojici.

Boje Bosne i Hercegovine će braniti strijelac Ervin Bejdić, sa trenerom Nadžadom Fazlijom, najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara 13-godišnji plivač Ismail Barlov sa trenerom Amelom Kapom, te reprezentacija u sjedećoj odbojci u sastavu Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Ermin Jusufović, Armin Šehić, Edin Džino, Dževad Hamzić, Asim Medić, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Stevan Crnobrnja, Safet Alibašić i Mirzet Duran, uz selektora Ifeta Mahmutovića.

Uvijek se vrate s medaljom

U pratnji bh. paraolimpijaca bit će Ejub Mehemdović, Nedžad Salkić, Dževad Šabeta i fitzioterapeut Miodrag Ranđelović.

Najtrofejnija bh. reprezentacija na Paraolimpijskim igrama će učestvovati sedmi put i sa svake najveće svjetske sportske smotre za invalide vratila se s medaljom. Za to vrijeme, od Olimpijade u Sidneju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sidnej2000., Peking 2008. i Rio de Žaneiro 2016), te jednu bronzu na prošloj Olimpijadi u Tokiju 2020.

Selektor bh. tima Ifet Mahumutović na pres-konferenciji je kazao da je ekipa na okupu još od maja, te da je zadovoljan zalaganjem igrača na pripremama iako je ovaj olimpijski ciklus za njih izuzetno iscrpljujući.

- Moram priznati da je ovo najspremnija i najbolja reprezentacija u historiji sjedeće odbojke u BiH. Definitivno to tvrdim zato što sam s njima još od 1999. godine, a već treću godinu kao selektor. Tri puta su bolji nego kad smo krenuli ispočetka. Spremni su za maksimalne rezultete. Uz malo sreće u žrijebu nadam se da ćemo sigurno igrati u finalu - kazao je Mahmutović.

Ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Kenan Magoda kazao je da su se bh. reprezentativci s najvećih međunarodnih takmičenja ponosno vraćali.

- Uvjeren sam da će tako biti i ove godine kada se budu vratili iz Pariza. Iza njih je mukotrpan, višegodinji rad. Njihova homogenost i sinergija treba biti urnek svim sportskim klubovima i udruženjima, svim koji se bave sportom. Ovi momci daju nam primjer kako treba da se ponašamo – kazao je ministar Magoda.

Primjer kako se voli svoja zemlja

Član Izvršnog odbora Paraolimpijskog komiteta BiH i oficijelni doktor bh. tima na igrama Mirsad Muftić kazao je da su bh. paraolimpijci primjer djeci kako treba voljeti svoju zemlju.

- Dugi niz godina invadinost koja bi njima trebala da remeti život, nije dovela u pitanje njihovo zalaganje na terenu i niti njihovu borbu za BiH. Oni su pokazatelj da se zalaganjam, upornošću i podrškom svih onih koji mogu da pomognu mogu ostvariti vrhunski rezultati. Svako odličje koji oni donesu je ustvari zlatno. Njihova kohezija, sinergija i prijateljstvo, začinjeno dubokom vezom da jedni druge podržavaju uvijek i u svakom momentu je primjer kako treba da se ponašamo prema našim porodicama i našim kolektivima da bi imali bolje rezultate – kazao je Muftić.

Na paraolimpijskom turniru u Parizu 2024. u sjedećoj odbojici će učestvovati po osam muških i ženskih reprezentacija. Na muškom turniru odbojkaši BiH će nastupiti u A-grupi sa ekipama Egipta, Kazahstana i Francuske, dok su u B-grupi branitelj naslova Iran, Brazil, Ukrajina i Njemačka. Na startu takmičenja BiH se 29. augusta sastaje sa Egiptom. Finale je na programu 7. septembra.

Na Paraolimpijskim igrama u Parizu bit će podijeljeno 549 medalja u 22 discipline, a takmičit će se 4.400 sportista iz cijelog svijeta. Bosanskohercegovački paraolimpijci dosad su osvojili šest odličja – dva zlata, tri srebra i jednu bronzu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.