OBJAVIO I IZVINJENJE

Francuski olimpijac suspendovan zbog poruka protiv Izraela i Jevreja: "Ja sam ponosni musliman"

Tokom Olimpijskih igara u Parizu, retvitovao je sliku izraelskog džudiste Sagija Mukija uz natpis u kojem ga je nazvao "ubicom djece"

Kounta: Suspendovan uprkos izvinjenju. AP

E. Ć.

15.8.2024

Francuski olimpijac Muhamed Abdalah Kounta (Muhammad Abdallah Kounta) suspendovan je od strane Atletskog saveza Francuske zbog, kako tvrde, objavljivanja komentara koji podrstiču mržnju.

Naime, sprinter je imao poruke koje su bile upućene protiv Izraela i Jevreja. On je retvitao postove u kojima se traži da "Allah udari cioniste", potvrdila je francuska ministarka sporta Amelie Oudea-Castera.

Tokom Olimpijskih igara u Parizu, retvitovao je sliku izraelskog džudiste Sagija Mukija uz natpis u kojem ga je nazvao "ubicom djece".

Kasnije je objavio izvinjenje.

- Ja sam ponosni musliman i Francuz. Ljudi su se zabavljali kopajući po mojim twitovima i izvlačeći neke od mojih komentara iz konteksta, prikazujući me kao anti-bijelca, anti-Francuza, antisemita i tako dalje.

Iskreno se izvinjavam ako se neko osjećao uvrijeđenim. Ja sam protiv genocida i bilo kakvog oblika rasizma ili nepravde, i mislim da ne moram dokazivati ​​koliko volim svoju zemlju - napisao je on.

Međutim, dobio je suspenziju uprkos izvinjenju, pa tako neće moći učestvovati na zvaničnim takmičenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.