ORGANIZACIONI PROPUST

Skandal u Parizu: Olimpijci završili u bolnici nakon plivanja u Seni

Organizatori su insistirali da se takmičenje održi u Seni, iako je preko jednog stoljeća zabranjeno plivanje u toj rijeci

Sena: Ustanovljeno da je nivo zagađenosti veliki. Platforma X

N. H.

6.8.2024

Dvoje učesnika u triatlonu na Olimpijskim igrama u Parizu je završilo u bolnici, a sumnja se da su razboljeli zbog plivanja u zagađenoj Seni.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu insistirali su da se takmičenje u triatlonu održi na Seni, iako je preko jednog stoljeća zbog lošeg kvaliteta vode strogo zabranjeno plivanje u rijeci.

Čak se i gradonačelnica okupala u rijeci prije početka OI, ali kada je došlo vrijeme za takmičenje ustanovljeno je da je nivo ešerihije koli u vodi preveliki i otkazani su svi treninzi.

Zatim je i muško takmičenje u plivanju pomjereno za dan, a onda se preko noći Sena "očistila" i javljeno je da će se takmičenje održati, i održalo se.

Opravdano se sumnja da je to ostavilo i posljedice na neke od takmičara.

Iako i dalje nije potvrđena veza između hospitalizacije trijatlonki i njihovog plivanja u Seni (pitanje je i hoće li ikada), jasno je da su mnogi bijesni.

Tako je Belgija morala da se povuče iz "miksa" zbog toga što nije imala zamjenu za Kler Mišel, koja je još od srijede u bolnici, dok je švicarski olimpijac Adrijen Brifo također zadržan na liječenju zbog infekcije gastrointestinalnog trakta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.