VELIKI USPJEH

Kakanjac na Svjetskom prvenstvu s reprezentacijom Amerike

Amar Amitović, rukometaš Krivaje

Amitović: Dobio poziv Roberta Hedina. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

4.1.2021

Amar Amitović je 19-godišnji rukometaš Krivaje iz Zavidovića, koji posljednjih dana živi svoj san.

Krajem prošle godine Amitović je dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, s kojom će nastupiti na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu, koje se održava od 13. do 31. januara.

Amar je rođen u Nju Džersiju, da bi se sa šest godina sa svojom porodicom vratio u Kakanj, gdje se u lokalnom klubu počeo baviti rukometom. Prvi trener bio mu je otac, a sport je zavolio i preko svog dede, legendarnog sportskog radnika Vehida Amitovića Abece.

Prva okupljanja

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Amitović je otkrio kako je došlo do kontakta s Amerikancima, za koje je prvi put zaigrao u kvalifikacijama za kadetsko SP u Čileu 2017. godine.

- Imao sam neki turnir u Zavidovićima, gdje su me upratili njihovi skauti iz Evrope stupili smo u kontakt, poslije toga je došlo do saradnje i odlaska na moja prva okupljanja s mlađim kategorijama, a evo sada i prvi poziv u seniorsku reprezentaciju – govori Amitović.

Amerikanci nisu poznati kao rukometna nacija, ali su ozbiljniji u namjeri da popularizuju ovaj sport, što potvrđuju i Amitovićeve riječi.

- Reprezentacija se zasniva se na igračima koji igraju profesionalno u Evropi, a rukomet se razvija uz pomoć IHF-a i do 2022. ili 2023. počinje s programom profesionalne lige u SAD – kazao nam je Amitović.

Promocija rukometa

- Postoje dva igrača koja igraju Ligu prvaka, dva golmana koja brane za Elverum i Kristijansund. Glavni igrač je Endru Donlin (Andrew) iz Ademar Leona, dok je trener Robert Hedin, dugogodišnji selektor norveške reprezentacije – ističe Amitović.

Amerikanci će igrati u grupi sa selekcijama Norveške, Francuske i Austrije, što će biti veliki izazov za njih.

- Ambicije su da se promovira rukomet u SAD i pokaže kako i Amerikanci mogu igrati na zavidnom nivou – naglašava mladi rukometaš.

Kaže da mu je igranje za SAD već otvorilo vrata mogućeg inostranog angažmana.

- Trenutno sam u Krivaji, koja je premijerligaški stabilan klub, ali kroz program sa SAD već imam razgovore o saradnji van države, tako da je moguć neki transfer za nekoliko godina – poručuje na kraju razgovora Amitović

Balić uzor

Amitović igra na poziciji lijevog beka, a rukometni uzor mu je Ivano Balić.

- On je za mene uvijek bio mađioničar i "tata" za sve ostale igrače – jasan je Amitović.

Više od 100 golova

Amitović u nacionalnom dresu SAD ima 30 nastupa i postigao je više od 100 golova.

Na posljednjem Svjetskom juniorskom prvenstvu na kojem je selekcija SAD zauzela 21. mjesto, mladi rukometaš iz Kaknja postigao je 25 golova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.