PANDEMIJA

Koronavirus najrasprostranjeniji među nogometašima

Sportska takmičenja otkazana su u velikom broju država

Svakodnevno se širi spisak zaraženih sportista. Ilustracija

Fena

16.3.2020

Pandemija koronavirusa paralizirala je veći dio svijeta, uključujući i onaj sportski. Sportska takmičenja otkazana su u velikom broju država, a svakodnevno se širi spisak zaraženih sportista. 

Prve vijesti o infekciji COVID-19 stigle su iz Italije. Na spisku je trenutno 11 nogometaša iz Serije A Daniele Rugani iz Juventusa, Manolo Gabijadini (Gabbiadini), Omar Kuli (Colley) i Albin Ekdal, Antonino la Gumina, Bartoš Berešinski (Bartosz Bereszynski), Fabio Depaoli, Morten Torsbi (Thorsby) iz Sampdorije, Dušan Vlahović, Herman Pecela (Germán Pezzella) i Patrik Kurtone (Patrick Cutrone) iz Fiorentine.

U Engleskoj su zaraženi menadžer Arsenala Mikel Arteta i igrač Čelzija Kalum Hadson-Odoi (Callum Hudson-Odoi) 

U Njemačkoj koronavirus imaju dva člana Hanovera Janes Horn (Jannes) i Timo Hubers i jedan igrač Paderborna Luka Kilian (Luca Killian), dok je u Španiji zaraženo pet članova Valensije, uključujući tri nogometaša, među kojima su Argentinac Ezekijel Garaj (Ezequiel Garay), Francuz Elijakvim Mangala (Eliaquim) i Španac Hoze Gaja (Jose Gaya). U nedjelju je i bio pozitivan i igrač drugoligaša Elčea Žonatas de Žezus (Jonathas de Jesus). 

Danijele Rugani. AFP

Kod košarkaša, poznati su slučajevi iz SAD, Španije i Italije. Pozitivni su Rudi Gober (Rudy Gobert) i Donovan Mičel (Donovan Mitchell), članovi Juta džeza, Kristijan Vud (Christian Wood) iz Detroit pistonsa i Trej Tompkins (Trey Thompkins), koji igra za Real Madrid. Zaražena su i dva igrača italijanskog Pezara, ali klub nije objavio njihova imena.

Poznata su tri slučaja među biciklistima - na koronavirus su pozitivni Kolumbijac Fernando Gavirija, Rus Dimitrij Strahov i Argentinac Maksimlijano Ričese (Maximiliano Richeze).

Razbolio se i jedan član McLarena u Formuli 1, a španski mediji navode i jedan slučaj zaraze među džudistima te pet među hrvačima.

Zaražene su i dvije rukometašice francuskog Šamberija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.