RUKOMET

Nikola Prce za "Avaz": Taktičko uigravanje je važnije od rezultata

Ko god je došao, dobio je svoju minutažu i mislim da možemo biti zadovoljni, kaže iskusni lijevi bek “Zmajeva”

Prce: Očekuje nas nastup na EP-u. Agencije

Piše: Er. BIJEDIĆ

29.10.2019

U sklopu priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje je na rasporedu u januaru iduće godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije prijateljske utakmice s domaćom Crnom Gorom u Tivtu i na Cetinju.

U prvoj utakmici izabranici selektora Bilala Šumana izgubili su sa 21:26, a u drugoj s minimalnih 26:27.

Domaće suđenje

U prvom susretu nastupio je kombinirani tim “Zmajeva”, a u drugom najbolji raspoloživi sastav s obzirom na to da su nedostajali bekovi Marko Panić, Ivan Karačić, Marin Vegar, Kosta Savić i Mateo Rodin te pivot Muhamed Toromanović. 

- U prvoj utakmici je selektor sve isprobao, svi igrači dobili su određenu minutažu. U drugoj smo zaigrali u izmijenjenom sastavu, igrali dobro, ali smo tijesno izgubili iako je bilo preočito domaćinsko suđenje u posljednjih 20 minuta - govori Nikola Prce, koji je igrao samo u drugoj utakmici i postigao tri gola.

Iskusni lijevi bek (39) naglašava da je selektor u duelima s veoma kvalitetnom selekcijom Crne Gore, koja će također nastupiti na Evropskom prvenstvu, isprobavao razne taktičke varijante.

- U drugoj utakmici smo skoro svih 60 minuta isprobavali napad “7 na 6” i to je dobro išlo, pogotovo prvo poluvrijeme, gdje smo imali šest golova razlike (završilo se 16:10, op. a.). Na kraju smo mi promašili nekoliko zicera i doprinijeli porazu, a izgubili smo sedmercem u posljednjoj sekundi.

Ipak, imali smo samo Dejana Malinovića na desnom beku pa je i Srđan Predragović kao krilo igrao malo tu poziciju. Mislim da bismo glatko dobili utakmicu u normalnim okolnostima - komentira Prce.

Završne pripreme

Osim napadačkih varijanti, naši su proširili i odbrambene opcije.

- Uvježbavali smo i odbrane “5-1” i “6-0”. Ipak, “5-1” ne igramo često i sada smo i to pokušavali uigravati za prvenstvo. Dosta toga taktičkog smo nastojali odraditi, a manje smo išli na rezultat.

Ko god je došao, dobio je svoju minutažu i mislim da možemo biti zadovoljni. Ne rezultatom, ali prvenstveno igrom u napadu “7 na 6” kada smo i napravili razliku - istakao je Prce.

Ovo okupljanje bilo je posljednje za “Zmajeve” pred završne pripreme za Euro, koje će početi 23. decembra.

Borba za dva mjesta

”Zmajevi” će na završnici EP-a igrati u grupi D u norveškom Trondhajmu. Rivali će nam biti Norveška (10. januar 2020. godine), Portugal (12. januar) i Francuska (14. januar).

Plasman u drugu rundu izborit će po dvije najbolje selekcije iz šest grupa.

Na Kosovu je problem slab kvalitet lige

Prce je od ovog ljeta član ekipe Besa Famgas, aktuelnog prvaka Kosova.

- Zadovoljan sam klubom i životom u Peći, stvarno je ugodno i dobro sam primljen. Na sportskom planu sve ide po željama, samo je to slaba liga. Nemamo konkurencije osim Prištine, ali i to je daleko od našeg nivoa.

Malo je problem kvalitet lige, ali igramo mnogo kontrolnih utakmica s klubovima iz Crne Gore i Makedonije, tako da su nam često jači treninzi nego utakmice u domaćem prvenstvu.

Trener je iskusni Zdenko Kordi, koji to ipak dobro drži i trenira se kvalitetno. U evropskom EHF kupu protiv švicarskog Vintertura nismo imali sreće u žrijebu jer su oni stvarno jaka ekipa - kaže naš reprezentativac o svom novom klubu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.