RUKOMET

Taktičko uigravanje važnije je od rezultata

Prce: Očekuje nas nastup na EP-u. Avaz

Er. B. / Avaz.ba

29.10.2019

U sklopu priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje je na rasporedu u januaru iduće godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je u Tivtu i na Cetinju dvije prijateljske utakmice s domaćom Crnom Gorom.

U prvoj utakmici izabranici selektora Bilala Šumana izgubili su sa 21:26, a u drugoj sa minimalnih 26:27.

Domaće suđenje

U prvom susretu nastupio je kombinirani tim “Zmajeva”, a u drugom najbolji raspoloživi sastav s obzirom na to da su nedostajali bekovi Marko Panić, Ivan Karačić, Marin Vegar, Kosta Savić i Mateo Rodin te pivot Muhamed Toromanović.

- Selektor je u prvoj utakmici isprobao sve, svi su igrači dobili određenu minutažu. U drugoj smo zaigrali u izmijenjenom sastavu, igrali smo dobro, ali smo tijesno izgubili iako je u posljednjih 20 minuta bilo preočito domaćinsko suđenje - govori Nikola Prce, koji je igrao samo u drugoj utakmici i postigao tri gola.

Iskusni lijevi bek (39) naglašava da je selektor u duelima s veoma kvalitetnom selekcijom Crne Gore, koja će, također, nastupiti na Evropskom prvenstvu, isprobavao razne taktičke varijante.

- U drugoj utakmici smo skoro svih 60 minuta isprobavali napad “7 na 6” i to je dobro išlo, pogotovo prvo poluvrijeme, gdje smo imali šest golova razlike (završilo se sa 16:10, op. a.). Na kraju smo mi promašili nekoliko zicera i doprinijeli porazu, a izgubili smo sedmercem u posljednjoj sekundi.

Ipak, imali smo samo Dejana Malinovića na desnom beku pa je i Srđan Predragović kao krilo igrao malo tu poziciju. Mislim da bismo u normalnim okolnostima glatko dobili utakmicu - komentira Prce.

Završne pripreme

Osim napadačkih varijanti, naši su proširili i odbrambene opcije.

- Uvježbavali smo i odbrane “5-1” i “6-0”. Ipak, “5-1” ne igramo često i sada smo i to pokušavali uigravati za prvenstvo. Dosta toga taktičkog smo nastojali odraditi, a manje smo išli na rezultat.

Ko god je došao, dobio je minutažu i mislim da možemo biti zadovoljni. Ne rezultatom, ali prvenstveno igrom u napadu “7 na 6”, kada smo i napravili razliku - istaknuo je Prce.

Ovo okupljanje bilo je posljednje za “Zmajeve” uoči završnih priprema za Euro, koje će početi 23. decembra.

Na Kosovu je problem slab kvalitet lige 

Prce je od ovog ljeta član ekipe Besa Famgas, aktuelnog prvaka Kosova.

- Zadovoljan sam klubom i životom u Peći, stvarno je ugodno i dobro sam primljen. Na sportskom planu sve ide po željama, samo je to slaba liga. Nemamo konkurencije, osim Prištine, ali i to je daleko od našeg nivoa.

Malo je problem kvalitet lige, ali igramo mnogo kontrolnih utakmica s klubovima iz Crne Gore i Makedonije tako da su nam često jači treninzi nego utakmice u domaćem prvenstvu.

Trener je iskusni Zdenko Kordi, koji to, ipak, dobro drži i trenira se kvalitetno. U evropskom EHF kupu protiv švicarskog Vintertura nismo imali sreće u žrijebu, jer su oni stvarno jaka ekipa - kaže naš reprezentativac o svom novom klubu.

Borba za dva mjesta

”Zmajevi” će na završnici EP-a igrati u grupi D u norveškom Trondhajmu. Rivali će nam biti Norveška (10. januar 2020. godine), Portugal (12. januar) i Francuska (14. januar).

Plasman u drugu rundu izborit će po dvije najbolje selekcije iz šest grupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.