POČETAK IZ SNOVA

Trener Zrinjskog Mario Ivanković nakon najboljeg starta u historiji kluba za "Avaz": Nije sve bajno, ali cilj je jasan

Bilo bi bolje da više klubova konkurira za vrh. Treba se napraviti jedinstvena druga liga

Ivanković: Sezona je duga. HŠK Zrinjski

prije 2 sata 17 minuta

Fudbaleri Zrinjskog su pobjedom protiv Veleža na stadionu Rođeni (0:1) upisali najbolji start u historiji mostarskog kluba. "Plemići“ su prvoplasirani s 19 bodova iz sedam odigranih utakmica i, kao što je očekivano, euforija u Mostaru raste.

Raspoloženi trener Mario Ivanković je govorio za "Dnevni avaz“ o samom startu sezone, ali i nekim stvarima koje su prethodile tome.

- Po zahtjevnom terenu, uz kišu koja je padala 90 minuta, mi smo došli po tri boda i na kraju, mislim, da smo zasluženo pobijedili. Što se tiče našeg starta, nije sve tako bajno. Ekipa se pravila u hodu, imamo nekoliko povrijeđenih igrača, pa se nadamo da će se nakon iduće reprezentativne pauze vratiti i pojačati konkurenciju – započeo je Mario Ivanković za "Dnevni avaz“.

Koncentracija kvaliteta

U vrhu se nalazi nekoliko ozbiljnih kandidata za samu titulu, što trener Zrinjskog smatra da je vrlo dobro po cijeli bh. fudbal.

- Bilo bi još bolje da više klubova konkurira za vrh. Što je konkurencija bolja, svaku ekipu tjera da se igra bolje, da se radi bolje i za očekivati je da će idućih godina ta konkurencija da se poboljša i da će svaka utakmica biti derbi – kazao je Ivanković, pa se osvrnuo i na skraćenje lige koje nas očekuje od naredne sezone:

- Radi koncentracije kvalitete mislim da samo može biti bolje. Isto tako, mišljenja sam da bi bila velika stvar da se napravi jedinstvena druga liga, u kojoj bi i neki mladi igrači mogli stasati, te bi bila kao izvor i olakšavajući put za dolazak u Premijer ligu.

Zrinjski je u prethodnim sezonama važio za tim koji skoro pa uvijek pogodi s igračem, a Ivanković nam je otkrio i kako stvari funkcioniraju iza kulisa.

- Rezultati to pokazuju, ali tu ima i dosta stvari koje postavljaju prepreku. Bh. liga nije atraktivna. Ako hoćete dobrog igrača, morate ga dobro platiti. I to nam odmah smanji izbor. Gledamo da uvijek uzmemo igrača koji nam je potreban – istakao je Ivanković.

Maksimalni ciljevi

Evropski put za Zrinjski je ove godine stao u plej-ofu Konferencijske lige porazom od Vitorije Gimaraeš, ali to ne obeshrabruje Mostarce koji spremno traže ponovo dobre rezultate.

- Prvak naše zemlje, u biti, ima olakšani put da zabilježi rezultat u Evropi. Borac je tom stazom Lige prvaka osigurao Konferencijsku ligu. Ostaje se nadati da će prvak u budućnosti sigurno hvatati te grupe i da će doći vrijeme kada će i ostali klubovi imati tako dobru šansu – naglasio je trener Zrinjskog.

Za kraj, osvrnuli smo se i na ciljeve „Plemića“ do kraja sezone, koji u posljednjem desetljeću stalno pretendiraju na vrh tabele.

- Maksimalni ciljevi su već poznati, a minimalni je da osiguramo izlazak u Evropu. Sezona je duga, dobar start, koji ne mora ništa značiti. Idemo se boriti na oba fronta. Puno je utakmica, pa ćemo vidjeti dokle ćemo dobaciti – zaključio je trener Zrinjskog Mario Ivanković razgovor za "Dnevni avaz“.

O VAR-u

- Vjerovatno u startu ima određenih problema, kao što vidimo, ali neka novina treba određeno vrijeme da se dovede u red. Raditi sa sucima, obrazovati se i nadati se da će VAR poboljšati kvalitetu suđenja, a time i kvalitetu ligu – mišljenja je Ivanković.

"Zaštićeno godište“

- Iz svoje perspektive vam mogu reći da bih volio da se pravilo proširilo na tri igrača. Kad uzmete posljednje tri godine, dok je važilo pravilo za dva mlada igrača, u Zrinjskom se profiliralo nekoliko igrača koji su napravili ozbiljan iskorak, a uvjerenja sam da nije bilo tog pravila da ti igrači ne bi dobili priliku u ovoj mjeri – objasnio je Ivanković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.