BH. STRUČNJAK

Faruk Hadžibegić za "Dnevni avaz" o novom formatu Lige prvaka: Pravo osvježenje i potreban ambijent

Nekadašnji selektor „Zmajeva“ se osvrnuo i na situaciju s Anelom Ahmedhodžićem, te otkrio u kojim je zemljama pregovarao o preuzimanju

Hadžibegić: Velika takmičenja su za iskusne ekipe. AP

prije 2 dana

Najelitnije klupsko takmičenje na svijetu – Liga prvaka, vraća se na velika vrata, s promijenjenim formatom i povećanim brojem timova koji će učestvovati.

Ususret novim susretima razgovarali smo s bh. stručnjakom i nekadašnjim selektorom naše reprezentacije Farukom Hadžibegićem, koji je govorio o novom formatu.

Treba vremena

- Treba dati vremena da vidimo da li je to najbolji format. Ja mislim da je UEFA u pravu što traži rješenje, u smislu da svi mogu doći do titule prvaka Evrope. S te strane podržavam svaku odluku. Vrijeme će pokazati da li je to bilo najbolje rješenje. Bitno je da ima novih ponuda, želja da to bude što interesantnije. Na kraju krajeva, fudbal pokazuje da je najvažnija sporedna stvar na svijetu, jer vidimo da su svi stadioni puni. Volio bih da se taj ambijent prenese na domaće utakmice. Boli me kad stadioni za derbije poput Sarajevo - Željezničar nisu puni. Mislim da je pozitivna atmosfera i da mu treba dati vremena – započeo je Faruk Hadžibegić za „Dnevni avaz“.

Bh. stručnjak je istakao i jednu ekipu za koju smatra da bi mogla napraviti iznenađenje u ovogodišnjem izdanju.

- Velika takmičenja su za ekipe koje znaju igrati takve utakmice. Iskustvo je primarno. Međutim, vidio sam da većina takozvanih favorita podmlađuje svoje ekipe. Dolazi i smjena generacija. Ono što sam vidio u dosadašnjem dijelu prvenstava, najveće osvježenje mi je Barcelona, koja je, pored finansijskih teškoća, napravila sjajan tim i pravo je osvježenje. Cijenim da fudbal s ovim pobjeđuje – kazao je Hadžibegić.

Optimistična budućnost

Nismo mogli da ne spomenemo i utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine u Ligi nacija. Hadžibegić je kazao da je, uprkos rezultatima, optimističan za budućnost.

- Gledao sam sve utakmice. To pratim najbliže što je moguće. Jako me interesuje i koje rezultate ostvaruje. Bez obzira na negativne rezultate, ja vjerujem u budućnost naše reprezentacije. Mislim da imaju veliku budućnost. Svi koji navijamo za BiH trebamo dati podršku i trebamo obezbijediti uslove našoj mladoj reprezentaciji, da bi došla do rezultata koje priželjkujemo. Ono što ja vidim, jedino što nedostaje našoj reprezentaciji u ovom momentu je iskustvo – velikih takmičenja i velikih utakmica. Ali to će i doći kroz susrete koje trenutno igramo. Ja sam, bez obzira na sve, i dalje optimista – rekao je bh. stručnjak.

Za kraj, pitali smo Hadžibegića i o tome da li će se uskoro vratiti trenerskom poslu.

- Imao sam dva razgovora za odlazak u Japan i Iran, ali se nismo dogovorili zbog različitih razloga. To je sastavni dio posla. Ja sam i dalje motivisan i spreman za nove izazove. To će doći – zaključio je Faruk Hadžibegić razgovor za „Dnevni avaz“.

O Ahmedhodžiću

- Moja totalna podrška odluci Saveza i selektora da više ne računaju na njega. Ovdje nije problem ni Saveza, ni selektora, jer sam ga zvao ja, zvao ga je Barbarez i uvijek je neki problem. Nažalost, mislim da Anel ima privatne probleme koji se reflektuju na reprezentaciju. Mi ne trebamo ulaziti u to. Ono što je evidentno, on ih nije uspio riješiti. Žao mi je zbog svega. Mislim da je jako dobar momak i igrač, ali ima nekih stvari koje mora popraviti – kazao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.