NEKOLIKO ZVUČNIH IMENA

Nekada su žarili i palili, a sada su bez kluba: Ovo je najboljih 11 sastavljenih od slobodnih igrača

Da je koja godina prije, ovaj tim bi ozbiljno konkurisao za trofeje. Ovako su neki od njih totalno zanemareni, otpisani...

Navas i Ramos: Saigrači iz Reala i PSG-a. JUAN AGUADO / DIARIO AS

3.9.2024

Ljetni prijelazni rok u najjačim svjetskim ligama je završio. Još u pojedinim zemljama se mogu praviti transferi, a ono što je još važnije, dozvoljeno je angažovanje fudbalera koji su bez ugovora.

Kao i svakog transfer roka i ovog ljeta je u izlogu dostupno nekoliko sjajnih fudbalera "bez cijene i etikete". Mi smo izdvojili 11 najboljih sastavljenih u jednu ekipu.

Bivši šampioni

Da je koja godina prije, ovaj tim bi ozbiljno konkurisao za trofeje. Ovako su neki od njih totalno zanemareni, otpisani...

Na golu je Kejlor Navas (Keylor, 37). Bivši golman Albačetea, Levantea, Real Madrida, PSG-a i Notingema je postao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor s Parižanima.

Stub odbrane je još jedan bivši "Svetac", Serhio Ramos (Sergio, 38). Legenda Reala i bivši defanzivac Sevilje još uvijek čeka na pravu ponudu nakon što je krajem prošle sezone postao slobodan igrač po isteku ugovora sa Andalužanima.

Bez ugovora je i prošlosezonski finalista Lige prvaka Mats Humels (Hummels, 36). Bivši defanzivac Bajerna i Borusije Dortmund je napustio "Milionere" iako je Edin Terzić napustio klupu tima - spominjalo se da je imao ultimatum i da je to bio njegov zahtjev.

Tu je i doskorašnji stoper Liverpula Žoel Matip (Joel, 33) koji je do skoro bio član "Redsa". U karijeri je još nastupao za ekipu Šalkea.

Serž Orije (Serge Aurier, 32) spada u red fudbalera od kojih se očekivalo više. Nakon Lensa, Tuluza, PSG-a, Totenhema, Viljareala, Notingema i Galatasaraja, s 32 godine je "na birou".

Društvo mu pravi i legenda Atletik Bilbaa Iker Munijain (32) koji je poslije 15 godina odlučio napustiti San Mames i potražiti novi klub. Međutim, još uvijek ga nije našao. 

Neiskorišteni talenti

Tu je i Dele Ali (Alli, 28). Nekada velika zvijezda engleskog fudbala doživjela je nevjerovatan pad. Predviđala mu se velika karijera i niko nije mogao ni slutiti da će s 28 biti neželjeni veznjak. Igrao je za Totenhem, Everton i Bešiktaš.

Slična situacije je i s Adrijenom Rabioom (Rabiot, 29). Bivšu zvijezdu PSG-a i Juventusa niko nije angažovao ovog ljeta, barem ne do sada.

Tako je i sa njegovim sunarodnjakom Entonijem Marsijalom (Anthony Martial, 28) koji je napustio Mančester junajted.

Bez kluba je i iskusni Francuz Visam Ben Jeder (Wisam Ben Yedder, 34). Poslije pet godina je otišao iz Monaka i sada traži novi tim.

Možda i najveće iznenađenje na ovoj listi je Memfis Depaj (Memphis Depay, 30). Sjajni Nizozemac je pružao odlične partije za Lion, a onda se preselio u Barcelonu.

Od tog pogrešnog poteza se nije uspio oporaviti ni u Atletiko Madridu. 

Najboljih 11 od slobodnih igrača. Screenshot

Od ostalih igrača bez ugovora ističu se Jusuf Jaziči (Yusuf Yazici, 27 godina - 10 miliona), Andre Gomeš (Gomes, 31 godina - 10 miliona), Sofijan Bufal (Boufal, 30 godina - 6 miliona), Dejvi Klasen (Davy Klassen, 31 godina - 4 miliona), Erik Čupo-Motan (Eric Chuopo-Moting, 35 godina - 2 i po miliona), a na listi je i naš Miralem Pjanić (34 godine - 3 miliona).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.