OGROMAN NOVAC U PITANJU

Ulaganja u fudbalske klubove sve unosnija, a ne koriste ih samo bogati biznismeni: (Ne)očekivani investitori iz sjene

Bilo da je riječ o zvijezdama iz drugih sportova ili fudbala, oni koriste priliku da ugrabe svoj dio kolača

Durent: Postao manjinski vlasnik PSG-a. PSG

15.8.2024

Kevin Durent (Durant), zvijezda američke reprezentacije i Finiks Sansa, postao je manjinski vlasnik PSG-a.

Mnogi bi se pitali zašto bi bogati vlasnici iz Katara prepustili dio kolača, ali je slika i više nego jasna. Ovdje se ne radi samo o kapitalu, već je riječ o strateškom partnerstvo koje bi moglo ojačati brend kluba, a moguće je i širenje na neke druge sportove.

Pogotovo kad se uzme u obzir da je riječ o NBA zvijezdi koja je odlučila uložiti u "Svece“. Međutim, Durent nije jedini.

Američke zvijezde

I dok je sasvim normalno za fudbalske zvijezde, bivše ili sadašnje, da ulažu novac u kupovinu klubova, u tome su se oprobale i brojne poznate face iz drugih sportova.

Manjiski udio u vlasništvu Liverpula koji pripada Lebronu Džejmsu (James) učinio je čuda za ovaj klub. A kako i ne bi, kada je svojoj bazi fanova, koja broji stotine miliona osoba, od kojih mnogi nisu bili previše zainteresirani za ovaj sport, predstavio nešto novo. 

Džejms: Rano iskoristio priliku. Platforma X

Kupovina dresova, te povećan broj gledatelja donosi zaradu klubu, ali i sami igrači nalaze novi način da se promoviraju.

Lebron je svoj udio pronašao i u Milanu, pošto je u kupovini manjeg udjela u vlasništvu učestvovao s jednim od najpoznatijih repera današnjice Drejkom (Drake).

Sedmostruki osvajač Super Bowla i najbolji kvoterbek svih vremena Tom Brejdi (Brady) član je konzorcijuma koji je prošle godine kupio Birmingem. Zvijezda američkog fudbala je nakon kraja karijere pronašla nove stvari kojima se okrenula, a među njima spada i kupovina člana engleskog Čempionšipa.

Još jedan poznati američki sportista koji je pronašao zadovoljstvo u fudbalu je i Majkl Felps (Michael Phelps).

On je zajedno s holivudskim glumcima Raselom Krouom (Russell Crowe) i Vilom Ferelom (Will Ferell) kupio udio u Lidsu, kultnom engleskom klubu.

Iskoristili prilike

Naravno, daleko se više priča o tome kada nekadašnji fudbaleri kupe klubove, ali neki to znaju učiniti i za vrijeme svoje profesionalne karijere. Najpoznatiji primjer je Dejvida Bekama (David Beckham), koji je za vrijeme svog igranja u Los Anđelesu dobio opciju da kupi franšizu u MLS-u u gradu po njegovom izboru za 25 miliona dolara. Nekoliko godina nakon završetka, nastao je Inter iz Majamija, a u međuvremenu vrijednost tog tima porasla je za 40 puta.

Sličnim putem krenuo je i Zlatan Ibrahimović. On je 2019. godine kupio dionice Hamarbija, švedskog kluba i velikog rivala Malmea u kojem je započeo karijeru. To je dovelo do velikog nezadovoljstva među navijačima oba kluba, ali bez obzira na to, klub je zabilježio uspješne sezone pod njegovim vlasništvom.

Još jedan igrač koji je vrlo rano uplovio u investicione vode je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe). Nekoliko dana nakon što je potpisao petogodišnji ugovor s madridskim Realom, kupio je francuskog drugoligaša Kaena, klub za koji je nastupao kao dječak, i u to uložio između 15 i 20 miliona eura.

AP

Svijet fudbala daleko je najunosniji za mnoge, što su neke zvijezde iskoristile, a sada ubiru plodove svog pametnog poslovanja.

Vrijednost klubova raste sve više, a na kraju, obje strane sa zadovoljstvom spremaju novi biznis plan.

Isplativa prodaja

Legendarni Brazilac Ronaldo Nazario je u aprilu 2024. godine prodao svoj klub iz domovine Kruzeiro za 109 miliona eura, a na prodaju je stavio i dionice u španskom Real Valjadolidu za 80 miliona eura, što je mnogo više novca nego što je potrošio na kupovinu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.