EVROPSKA TAKMIČENJA

Premijerligaši nisu blizu vrha, ali nisu se ni obrukali kao neki u regionu: BiH ispred Srbije

Razlika između zemalja iz regiona je što će oni zbog svog rejtinga, za razliku od BiH, imati sigurnog učesnika u evropskim takmičenjima

Sarajevo: Donijelo najviše bodova. FK Sarajevo

13.8.2024

Predstavnici Wwin lige BiH u evropskim takmičenjima koračaju ka grupnoj fazi. Preostali bh. klubovi – banjalučki Borac i mostarski Zrinjski nalaze se u relativno povoljnim pozicijama za plasman u plej-of svojih takmičenja.

Borac je u prvom susretu 3. pretkola Evropske lige na Farskim Otocima izgubio od Klaksvika (2:1), ali će na "Gradskom stadionu“ juriti prolazak u plej-of i sigurnu grupnu fazu nekog od dva takmičenja, dok je Zrinjski izgubio od Boteva identičnim rezultatom, ali će, također, kući igrati za prolazak u plej-of Konferencijske lige.

Učinak premijerligaša

Ipak, taj učinak, zajedno s ostalim od bh. predstavnika dovoljan je za samo 47. mjesto po broju osvojenih poena klubova za listu Evropske fudbalske federacije (UEFA) u ovoj sezoni.

Lista evropskih liga po koeficijentu. Screenshot

U ovosezonskim kvalifikacijama osvojili smo svega četiri boda, a raspoređeni su ovako: Sarajevo 1,5 (pobjeda, remi i dva poraza), Zrinjski 1 (pobjeda i dva poraza), Borac 1 (pobjeda i četiri poraza), te Velež 0,5 (remi i poraz).

Pošto se ukupan broj osvojenih bodova dijeli na broj učesnika, BiH je tako osvojila prosječno jedan bod. Isto toliko imaju i fudbalske "velesile“ poput liga Malte i Velsa (45. i 46. na istoj listi).

Titula najgoreg

Međutim, BiH nije najgora u Evropi. Ta "laskava titula“ pripada srbijanskom klupskom fudbalu. Ekipe iz srbijanske Superlige su osvojile svega 1 bod u dosadašnjem dijelu evropskih takmičenja, koju im je donijela pobjeda Radničkog koji predvodi bh. stručnjak Feđa Dudić.

BiH: Dobar dojam. Screenshot

Najgori u Evropi je trenutno srbijanski klupski nogomet. Ekipe iz Srbije osvojile su svega 1 bod (pobjeda Radničkog), a u Evropi imaju čak pet klubova, pa se prostom matematike dolazi do prosječna 0,2 poena za državu. Radnički ima pobjedu i poraz, dok su Partizan i Vojvodina izgubili po tri utakmice, koliko su odigrali.

Hrvatska je također na skromnom 29. mjestu, s prosječnih 1,625 poena u prosjeku, a najviše im je donio Osijek s dvije pobjede i remijem, dok su Rijeka i Hajduk donijeli po bod uz pobjedu i dva remija.

Srbija: Najgori u prosjeku. Screenshot

Naravno, ove dvije zemlje čekaju utakmice Crvene zvezde, odnosno zagrebačkog Dinama, a ti klubovi se nalaze u plej-ofu Lige prvaka, što znači da će igrati grupnu fazu zagarantirano, što s BiH nije slučaj.

Premijerligaši, barem u nekim slučajevima, nisu se obrukali, ali moraju još mnogo raditi za nivo iz regije.

Prilika za popravni

Revanš susreti su na programu ove sedmice, pa će tako biti prilika da se situacija popravi, kako kod premijerligaša, tako i u regiji, ali može biti i velika opasnost da koeficijent na UEFA-inoj listi krene ka totalnom kolapsu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.