DANIJEV USPON DO VRHA

Kako je Dinamo doveo Olma: Barcelona je prijetila, a Španac postao najbolji posao "Modrih" ikada

Dva čovjeka bila su ključna za posao koji je donio pravo bogatstvo na Maksimir

Olmo: Povratak u Barcelonu. Platforma X - Goran Stanzl / Pixsell

E. Ć.

6.8.2024

Španski fudbaler Dani Olmo nakon osvajanja Evropskog prvenstva ostvario je transfer karijere.

Sjajni Olmo će potpisati šestogodišnji ugovor s Barcelonom koja će za njega Lajpcigu platiti 55 miliona eura uz sedam bonusa.

Milioni za Dinamo

Tom transferu se raduju i u Dinamo Zagrebu koji će dobiti 5,2 miliona eura, odnosno 20 posto od 26 miliona eura koliko iznosi razlika transfera između prodaje i transfera koje je ostvario Lajpcig.

Podsjetimo, Olmo je 2020. prešao u Lajpcig u transferu teškom 29 miliona, pa su "Modri" ukupno od njega već prihodovali 34,2 miliona eura. U konačnici, to je najveći posao u historiji tima s Maksimira.

A došao je besplatno, kao nebrušeni biser koji je prepoznao i objeručke prihvatio bivši alfa i omega Dinama Zdravko Mamić.

Vratit ćemo se u ljeto 2014. godine kada je Olmo došao u Dinamo, a hrvatski mediji objavili naslove da su "Modri" ugrabili velikog talenta Barcelone.

O tome je ranije pričao poznati hrvatski menadžer Endi Bara (Andy) u razgovoru za Sportske novosti.

Dolazak Olma u Hrvatsku

- Organizirao sam fudbalski kamp Barcelone u Hrvatskoj. Tražio sam od Katalonaca nekog od trenera mlađih kategorija sa "težinom". Dali su mi Miguela Olma, Danijevog oca. Tada je Dani imao 13 i pol godina i već su njega i oca ganjali najjači španski menadžeri. Miguel je rekao da bi želio malo mira i ja sam ih pozvao u Hrvatsku na ljetovanje. Cijela porodica Olmo došla je na Krk - započeo je Bara za Sportske novosti.

Potom je otkrio i jednu anegdotu.

- Htio sam Daniju kupiti krofnu, kažem prodavaču "Daj malom popust, on igra u Barceloni", a prodavač mi odgovori "Ma kakva Barca, dođi ti mali nama u Dinamo", a mali Dani nakon što sam mu preveo što je prodavač rekao kaže "Onda dobro, doći ću u Dinamo"...

Kad su evropski velikani saznali da Olmo ne želi potpisati za Barcelonu počeli su opsjedati porodicu. Najuporniji je bio Manchester United. Barcelona je prijetila tužbama! Ja sam porodici Olmo predložio da dođu u Dinamo. Iskreno, rekli su da su čuli za Dinamo, ali ništa nisu znali o klubu, imali su pogled u najmanju ruku kao da sada nekome predložite da ide u Afganistan - kazao je Bara.

Olmo nedavno na Maksimiru. Goran Stanzl / Pixsell

Potom je otkrio i kako je došlo do famoznog transfera.

- Dogovorio sam sastanak sa Zdravkom Mamićem, koji je odmah shvatio o kakvom talentu se radi. Mamić je Miguelu rekao "Tata, u Barci vaš će sin biti samo broj, ovdje kod nas će biti projekt Dinama".

Zdravko ko Zdravko, oduševio je Miguela svojim riječima, a meni je Miguel poručio "Endi, dajem ti sina, kojeg volim najviše na svijetu u ruke. Dani ti vjeruje".

"Ostavi se gluposti"

Barcelona nije pojma imala da Dani dolazi u Zagreb, mislili su da je to dio igre nekog od velikana, te su slali "prijeteče" mailove Junajtedu, Juventusu i ostalim klubovima. Kad je Dani već potpisao Dinamu, Barca mu je slala poruke "Dani, ostavi se gluposti, trening je u ponedjeljak u 10" i slično.

Barca jednostavno nije htjela prihvatiti da je Dani otišao u "tamo neki" Dinamo!

Barcelona je nakon toga radila pritisak na Savez da ga ne zovu u U-21 reprezentaciju Španije, no, shvatili su da ga ipak trebaju... - ispričao je Endi Bara 2019. za Sportske novosti.

U međuvremenu su u Barceloni zaista shvatili da im je Olmo potreban, pa su ga doveli iz Lajpciga. Španac je u pratnji oca Miguela i menadžera Endija stigao u Barcelonu, uskoro će potpisati ugovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.