ŠPANSKI MALJOLETNIK

Dječak čudo: Jamal ruši rekorde kao od šale

Postao je jedini fudbaler u historiji Evropskih prvenstava, koji je postigao gol ili asistenciju u četvrtfinalu, polufinalu i finalu

Jamal u subotu proslavio 17-ti rođendan. fcbarcelonanoticias.com

Z. K.

15.7.2024

Dječak je čudo, upravo je postavio jedan i izjednačio još jedan evropski rekord. Šta zna dijete šta su rekordi? Ruši ih kao od šale! Lamine Jamal (Yamal) je u subotu proslavio 17-ti rođendan, a u nedjelju je oborio dva nova rekorda, jedan svjetski, jedan evropski, plus izjednačio jedan evropski, piše Sport Klub.

Što se tiče evropskog rekorda, nakon što je asistirao Nici Williamsu za vodeći gol u finalu protiv Engleza, postao je jedini fudbaler u historiji Evropskih prvenstava, koji je postigao gol ili asistenciju u četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

Konačno, pomenuta asistencija bila mu je četvrta od početka EURO 2024 što je rekord na pojedinačkim Evropskim šampionatima, koji dijeli zajedno sa nekoliko fudbalera, među kojima je i bivši jugoslovenski reprezentativac Ljubinko Drulović. On je imao četiri asistencije na EURO 2000 u Belgiji i Nizozemskoj.

Ranije je statistički servis “Opta Joe” prenio, da je Jamal sa 17 godina i jednim danom postao i najmlađi fudbaler svih vremena koji je nastupio u finalu jednog od dva najveća reprezentativna turnira – Svjetskog ili Evropskog prvenstva!

Na ovaj način španski maljoletnik je oborio rekord iz 1958. godine kada je legendarni Brazilac Pele nastupio u finalu Mundijala. Edston Arantes do Nasimento tada je imao 17 godina i 249 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.