O ISPADANJU S EURA

Bogdanović: Dešam se predao prije meča, Mbape bi se bavio politikom, a ona dva slijepca su ispala kao da nisu igrala fudbal

Kada je riječ o francuskoj reprezentaciji, tuga i žalost, opterećeni milionima i kompleksima

Rade Bogdanović. RTS

S. S.

10.7.2024

Fudbalska reprezentacija Španije je nakon preokreta savlada Francusku i plasirala se u finale Evropskog fudbalskog prvenstva.

U emisiji "Svi igraju, fudbal pobeđuje" na RTS-u viđenje ovog meča je dao rođeni Sarajlija i nekadašnji igrač Željezničara Rade Bogdanović.

Naveo je da je razočaran nastupom Francuske i postavkom selektora Didijea Dešama.

- Rekao sam da nema šta da traži, selektor ima bijelu košulju, on se predao prije utakmice. Dosta je greški napravio, ali prvo da kažem za Špance pošto su pobjednici, kada se Pedri povrijedio, tačno devet igrača mu je prišlo da vidi šta se dešava sa njim. Imaju prije svega kućno vaspitanje, fudbalsko obrazovanje na jako velikom i visokom nivou, selektora koji je sa njima tolike godine. Momci, svaka čast, uzeli ste sve moguće simpatije koje neko može da uzme i od našeg i evropskog naroda - kazao je.

Prokomentarisao je nakon toga najveću zvijezdu Francuske Kilijana Mbapea, ali i cijeli poraženi tim.

- Kada je riječ o francuskoj reprezentaciji, tuga i žalost, opterećeni milionima i kompleksima, mi smo se zezali sa njima, pošto je ovo sport i zabava. Vidjeli ste obuću koju su imali na sebi i odjeću kada su dolazili, to vam je kompleks. Nemaju neko veliko kućno vaspitanje, kad izgledaju kako izgledaju. Imali ste maloprije Mbapea, sada da ja kažem to, od nas 15 bi ustalo i reklo gdje je Mbape. Petnaest šuteva, svi su bili preko prečke, a potpisao ugovor od nekoliko stotina miliona eura, bavio se politikom, igrači se bavili politikom. Imam osjećaj da su kao da ne samo da im se nije igralo, nego vidite da nema osjećaja timske igre, pripadnosti. Jako veliko razočaranje. Mi smo na početku prvog prvenstva rekli da su kandidati, ali snaga klade valja, a um caruje - istakao je.

Pohvalio je i Danija Olma, kojeg odbrana nije mogla da uhvati kada je autogol postigao Kunde.

- Ne samo timski duh, to je klasa. On je prenio loptu unutrašnjom desnom, pa je vratio na vanjsku. Ova dva slijepca, mogu tako da kažem, su ispala kao da nikad fudbal nisu igrali, to je klasa, on dečko zna. Nisam džabe rekao maloprije da snaga klade valja, a um caruje. Oni su igrali sa mozgom, edukovano, timski, jako, primjer su svim selekcijama. Ne znam da li će osvojiti, ali svaka im čast - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.