REPREZENTACIJA BIH

"Zmajice" uvjerene da u petak na Bilinom polju mogu pružiti dobar otpor favoriziranim Portugalkama

Očekuju ih, dodao je, dvije teške utakmice, jer nakon Portugala putuju u goste kod Sjeverne Irske

Članice ženske nogometne reprezentacije. Fena

FENA

8.7.2024

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se jučer okupila u Trening centru N/FS BiH u Zenici te počela pripreme za posljednje dvije utakmice kvalifikacija u okviru Lige B za plasman na EURO 2025 u Švicarskoj, u petak će, 12. jula, protiv Portugala na zeničkom Stadionu “Bilino polje” igrati prvi od dva preostala meča (19 sati).

BiH je na otvaranju kvalifikacija, 5. aprila u Portugalu, poražena od domaćih igračica s uvjerljivih 0:3, ali je uprkos lošem startu bh. tim u igri za palsman u baraž.

Nadu u pozitivan rasplet ovih kvalifikacija za igračice bh. selektora Selvera Hodžića dale su dvije zadnje utakmice, protiv Malte, koje su odigrane prije nešto više od mjesec dana. “Zmajice” su u gostima ubilježile trijumf rezultatom 1:0, a onda i u Zenici nakon preokreta s 2:1 pa su s te dvije pobjede na tablici i preskočile Sjevernu Irsku, od koje su u 2. kolu poražene u Zenici s 1:3.

-Mislim da su tokom prva dva okupljanja igračice mogle malo bolje da upoznaju mene, a i ja njih. Protiv Malte smo vidjeli neki pomak u igri, ali cijeli pristup je na jednom vrhunskom nivou i moramo tako nastaviti te da budemo još bolji.

Svi imamo neka očekivanja, ali ovu energiju iz prošlog okupljanja želimo da prenesemo na ovu sedmicu te da dobro radimo i učvrstimo naš temelj - kazao je na današnjoj pres-konferenciji selektor Hodžić.

Očekuju ih, dodao je, dvije teške utakmice, jer nakon Portugala putuju u goste kod Sjeverne Irske, od koje su u Zenici poražene s 1:3.

-Portugal je sigurno dobra ekipa, ali i mi smo dobra ekipa. Ja se ne bojim i imam potpuno povjerenje u moje igračice…

Moramo neke stvari nadograditi, ali je poenta u tome da mi moramo da ostanemo jednostavni u igri i da nadogradimo naš kvalitet. Ne, sada, da očekujemo da mi igrački nadigramo Portugal, ali mislim da je Sjeverna Irska u našem rangu i možemo da im pariramo - podvukao je Hodžić.

Što se tiče igračkog kadra, dodao je, zadovoljan je odzivom te stanjem igračica i njihovim odnosom prema radu.

-Lidija Kuliš se nije odazvala i ona neće biti na okupljanju. Danas dolazi Emina Ekić iz Amerike. Imamo i iz U19 mladu Tasnem Dizdarević, koja je već s nama trenirala i stvarno je odradila dobar trening- kazao je Dizdarević. Umjesto Kuliš, poziv je dobila Elma Smajić.

Optimizam da se mogu dobro suprotsatviti te uspješno okončati kavlifikacije ne krije ni Dajana Spasojević.

-Što se tiče Portugala, svi znamo koji je to kvalitet. Mi ćemo se potruditi da damo svoj maksimum i da im se dobro suprotstavimo. Što se tiče Irske, nažalost ovdje smo imali poraz protiv njih, ali smo prošle dvije utakmice s Maltom jako dobro odigrali.

Ako ponovimo tu energiju i hemiju među nama, mislim da ćemo dobro odraditi posao- kazala je Spasojević, koja je istakla kako su pauza u prvenstvima i prelazni period otežavajući za održavanje forme, ali da vjeruje da će i ove dvije utakmice odraditi dobro.

Sofija Krajšumović na okupljanje reprezentacije dolazi rasterećena i lišena briga oko angažmana, jer je prije nekoliko dana potpisala ugovor s moskovskim CSKA te napustila beogradsku Crvenu Zvezdu.

Napominje kako se rusko prvenstvo odvija i tokom ljeta pa je spremna za nastup i u reprezentaciji.

- Ja nisam bila u pauzi, kao što su bile ostale djevojke. Osjećam se veoma dobro, a od narednih utakmica očekujem veliku borbu. Svi znamo da je, na papiru, Portugal mnogo dobra i u svakom smislu bolja i naprednija ekipa od nas, ali na nama je da damo svoj maksimum te da pokažemo koliko možemo i znamo - kazala je Krajšumović.

Upravo je kvalitet i bolji klubovi u kojima igraju portugalske igračice, kazala je, bili presudni za visok poraz u prvom meču u gostima. BiH će, za razliku od mečeva s S. Irskom i Portugalom, koje su dočekale u TCN/FSBiH u Zenici, Portugalke u petak navečer ugostiti na Stadionu “Bilino polje”, koji može primiti skoro 15.00 navijača.

-Iskreno, nikada nisam igrala na Bilinom polju. Uvijek se posložilo da to bude ovdje, u TCN/FSBiH, tako da će to biti za mene novitet te očekujem da će biti mnogo lijepo - kazala je Krajšumović.

Sjeverna Irska će u petak, u 19.30 sati, na Malti igrati protiv domaće selekcije, protiv koje su na svom terenu odigrale samo 0:0. Irkinje u prošlom kolu, početkom juna, na svom terenu poražene su od vodećeg Portugala s 1:2 pa još uvijek nemaju pobjedu na svom terenu.

Tabela grupe 3: Portugal 12, BiH 6, Sjeverna Irska 4 i Malta 1 bod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.