IZAZVALO BURNE REAKCIJE

Šta kažu pravila UEFA-e o penalu koji nije dosuđen Njemačkoj: Da li je ruka bila u prirodnom položaju?

Tejlor nije ništa dosudio, a nije se oglasila ni VAR soba

Sporna situacija. Screenshot

S. S.

6.7.2024

Sudija iz Engleske Entoni Tejlor nije svirao penal za Njemačku pri rezultatu 1:1 tokom produžetka meča protiv Španije. Na kraju je Španija prošla zahvaljujući golu Merina, no Njemačka smatra da je oštećena.

Musiala je šutirao s vrha šesnaesterca, a na putu prema golu lopta je pogodila u ruku lijevog beka Španije Marka Kukurelju.

Tejlor nije ništa dosudio, a nije se oglasila ni VAR soba.

Dejl Džonson, urednik fudbalske rubrike ESPN-a, koji se bavi fudbalskim pravilima i sudijskim odlukama na platformi X je prokomentarisao ovaj slučaj.

- Ruka blizu boka koja je u položaju prema tlu ili iza linije tijela ne bi smjela biti kažnjiva. Za razliku od penala protiv Danske i igranja rukom Joakima Andersena, kad je položaj ruke neprirodan i stvara barijeru. Jasno je da navijači misle da su obje odluke krive, ali prema interpretaciji pravila nisu. Suci su prije Eura dobili posebne upute kako postupati oko igranja rukom, a baš je slučaj poput Kukureljinog ogledan primjer šta ne bi smjelo biti kažnjivo - kazao je Džonson. 

Ovakva odluka se nije svidjela selektoru Julijanu Nagelsmanu, koji smatra da je Njemačka oštećena.

- Ako lopta ide jasno prema golu i Španac je zaustavi rukom, nije važno radi li to namjerno ili ne. To je zapravo najmanje važno. U pitanju je čisti penal. Onaj koji smo dobili protiv Danske znatno je manje penal nego ovo. Ne razumijem kako se ovo događa kad imate priliku pogledati snimku 48.000 puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.