NAKON KAZNE DEMIRALU

Turska ogorčena na UEFA-u: Tvrdi da ima dvostruke standarde, oglasio se i Erdoan

Defanzivac reprezentacije Turske nije imao sreću da dobije kaznu kakva je izrečena Džudu Belingemu

Erdoan: Demiral pokazao svoje emocije. Platforma X

E. Ć.

prije 3 dana

U Turskoj su ogorčeni nakon što je engleski reprezentativac Džud Belingem (Jude Bellingham) dobio jednu utakmicu suspenzije zbog nesportskog ponašanja, a igrač Turske Merih Demiral dvije.

Polemika je otišla toliko daleko da se oglasio i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

- Da li se neko pita zašto njemački nacionalni dres ima orla, ili francuski pijetla? Merih (Demiral) je pokazao svoje emocije tim gestom - rekao je Erdoan novinarima, a prenosi Reuters.

Podsjetimo, Belingem je kažnjen zbog gestikulacija koje su protumačene kao provokacija Slovaka. On je dobio suspenziju od jedne utakmice koju može odraditi kada hoće u roku od godinu.

Za razliku od njega, jedan od junaka Turske u trijumfu nad Austrijom (2:1) će svoju kaznu od dvije utakmice suspenzije morati odraditi na ovom prvenstvu Evrope.

Podsjetimo, turskog reprezentativca Meriha Demirala, kaznila je UEFA zbog toga što je rukama pravio znak “Sivih vukova”, takozvanim “vučjim pozdravom”, koji je vezan za ideologiju krajnje turske desničarske grupe.

UEFA je navela kako je Demiral kažnjen zbog “povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenje sportske priredbe za manifestacije nesportskog karaktera, te narušavanje sporta”.

Tako da će Demiral na ovom prvenstvu Evrope zaigrati još samo ako Turska dođe do finala.

Podsjetimo, Turska će u četvrtfinalu igrati protiv selekcije Nizozemske, a u slučaju prolaska će odmjeriti snage s boljim iz duela Engleske i Švicarske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.