IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Drama pred utakmicu Srbije i Danske: "Bio je mrtav kad smo ga našli"

Danski navijači su nakon incidenta bili emotivno potreseni, ali su najviše željeli da Jonas bude dobro

Danski navijači u Minhenu. Jonas Dalgård / BT.dk

N. H.

prije 3 dana

Dva danska navijača postali su heroji u Minhenu kada su spasili život mladom Nijemcu tokom Evropskog prvenstva malo pred meč Srbije i Danske.

Mladić po imenu Jonas se srušio na ulici, a hrabri Danci su odmah priskočili u pomoć, pruživši mu CPR.

- Moj prijatelj i ja smo veoma pogođeni. Razgovarali smo s najbližima... Večerašnji meč protiv Srbije se nekako čini nevažnim. U stvari, samo želimo da budemo kod kuće, a Jonas dobro. Došli smo do jedne raskrsnice i vidjeli lijevo od nas mladića preko kojeg je bio bicikl. Kažem: “Izgleda čudno, idemo tamo” - rekao je za danski BT.dk.

Kent Hojgard Jansen i njegov prijatelj brzo su reagovali, koristeći vještačko disanje i masažu srca dok nisu osjetili da Jonas ponovo diše.

- Instinktivno sam počeo da ga udaram po srcu i nakon nekoliko udaraca natjerao sam prijatelja da mu da vještačko disanje i udahne mu vazduh. Pluća su mu se punila vazduhom kao prazni baloni. Ponovo ga udaram i dajem CPR, moj prijatelj vještačko disanje, ja masažu srca... Odjednom osjetili smo da malo diše - dodaje.

Hitna pomoć je ubrzo stigla i preuzela brigu o Jonasu, koji je bio zbunjen, ali živ.

- Uspjeli smo da ostvarimo komunikaciju sa Jonasom, bio je veoma zbunjen i nije imao pojma šta se desilo. Ubrzo su došla hitna pomoć i policija. Objašnjavam im da je Jonas bio mrtav kada smo ga našli. Suze su same krenule...

Danski navijači su nakon incidenta bili emotivno potreseni, ali su najviše željeli da Jonas bude dobro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.