GRUPA D

Nisu još rekli posljednju riječ: Poljska - Posljednji let "Orla"

Poljaci će pokušati ponoviti uspjeh iz 2016. godine kada su igrali četvrtfinale Eura

Reprezentacija Poljske. Platforma X

14.6.2024

Fudbalska reprezentacija Poljske je posljednja iz grupe D koju ćemo vam predstaviti. Oni će u grupi s Austrijom, Francuskom i Nizozemskom tražiti svoju sreću, iako ih žrijeb nije nimalo mazio. Izabranici Mihala Probježa (Michal Probierz) najvjerovatnije će se boriti za treće mjesto u grupi, ali postoji šansa da ova iskusna ekipa pomuti račune i favoritima. Sam Probjež je u klupskom fudbalu već činio čuda, pa ne bi iznenadilo i to ponovi na internacionalnom nivou.

Sretni plej-of

Poljska je u svojoj kvalifikacionoj grupi završila kao treća, te je zbog toga trebala propustiti Euro. Međutim, oni su kroz plej-of Lige nacija osigurali nastup na Evropskom prvenstvu. Prvo su s 5:1 pobijedili Estoniju u polufinalu Lige nacija, da bi u finalu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca prošli Vels (penali 5:4) i osigurali svoje mjesto na Evropskom prvenstvu.

Levandovski: Posljednji ples. Platforma X

Nastavak tradicije

Poljaci su plasmanom na ovogodišnje prvenstvo Starog kontinenta uspjeli nastaviti tradiciju koju njeguju već 16 godina. Ovo im je peto uzastopno Evropsko prvenstvo na koje su se uspjeli kvalifikovati. U tri od prethodna četiri su ispali u grupi, a najbolji rezultat je došao 2016. godine. Tada su ispali od Portugala, koji je kasnije osvojio Euro, u četvrtfinalu nakon izvođenja jedanaesteraca.

Jasan cilj

Poljska će biti predvođena veteranima, kojima je priključeno nekoliko mladih igrača. Iako su izvučeni u nezavidnu grupu, daleko od toga da će ova reprezentacija samo sjesti i čekati da ih neko pobijedi. Ovo će biti posljednji let „Poljskog Orla“ za mnoge legende ove reprezentacije i očekivano je da će se maksimalno potruditi da barem izjednače uspjeh iz 2016. godine.

Robert Levandovski (Lewandowski), Vojčeh Ščesni (Wojciech Szczesny), Pjotr Zielinski su igrači razlike i to su pokazali mnogo puta dosad. Jedan od bitnijih igrača koji će im nedostajati je desni bek Aston Vile Meti Keš (Matty Cash), koji zbog povrede propušta Euro.

Međutim, tu je Arsenalov Jakub Kivjor (Kiwior) da krpi sve rupe u odbrani, a kada se doda stijena na golu Ščesni, onda je sigurno da se niko neće previše zabaviti igrajući protiv Poljaka.

Probjež: Pravio čuda. Platforma X

Raspored utakmica

Poljska nastup na Euru započinje protiv Nizozemske (16. juni, Volksparkstadion), a onda igraju protiv Austrije (21. juni, Olimpijski stadion u Berlinu). Takmičenje u grupi završavaju protiv Francuske (25. juni, Signal Iduna Park).

Kompletan sastav

Golmani: Voječh Ščesni (Wojciech Szczesny, Juventus), Lukaš Skorupski (Lukasz, Bolonja), Marčin Bulka (Marcin, Nica);

Odbrana: Jan Bednarek (Sautempton), Bartoš Berezinski (Bartosz Bereszynski, Empoli), Jakub Kivjor (Kiwior, Arsenal), Timoteuš Puhač (Tymoteus Puchacz, Kaizerslautern), Bartoš Salamon (Bartosz, Verona), Pavel Bohnjevič (Pawel Bochniewicz, Hereven), Sebastian Valukijevič (Walukievicz, Empoli);

Vezni red: Kamil Grosicki (Pogon), Piotr Zielinski (Napoli), Premislav Frankovski (Przemyslaw Frankowski, Lens), Sebastijan Šimanski (Szymanski, Fenerbahče), Nikola Zalevki (Zalewski, Roma), Bartoš Sliš (Bartosz Slisz, Atlanta junajted), Mihal Skorsas (Klub Briž);

Napad: Robert Levandovski (Lewandowski, Barcelona), Arkadiuš Milik (Arkadiusz, Juventus), Karol Sviderksi (Swiderksi, Verona), Šištof Pjontek (Krzysztof Piatek, Bašakšehir), Adam Buksa (Antalijaspor).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.