SELEKTOR REPREZENTACIJE

Milošević: Moj dolazak je ovdje čisto fudbalski, bitno mi je da doprem do igrača

Milošević je treći selektor reprezentacije u ovom kvalifikacionom ciklusu, nakon što su Faruk Hadžibegić i Meho Kodro bili otpušteni

Savo Milošević. N. Šaljić

N. H.

29.9.2023

Savo Milošević, novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, obratio se na konferenciji za medije.

Milošević je treći selektor reprezentacije u ovom kvalifikacionom ciklusu, nakon što su Faruk Hadžibegić i Meho Kodro bili otpušteni.

- Prije svega bih se zahvalio predsjedniku Saveza i rukovodstvu na ukazanom povjerenju. Svjestan sam da to uopće nije bila laka odluka, a ja sam ovdje iz samo jednog razloga.

Iskreno vjerujem da ova ekipa može da se plasira na EP. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo, ali ta priprema mora da početi odmah - rekao je Milošević na početku obraćanja medijima.

Nastavak kvalifikacija

Milošević je u nastavku govorio o nastavku kvalifikacija.

- Vratit ću se na kvalifikacije od kojih nismo odustali, ali moramo biti realni. Baraž je specifičan i ne postoji šansa da do rezultata dođete kvalitetnom igrom. To se neće desiti. Baraž se igra srcem, karakterom i borbom. Spremnošću svakog igrača da da 100 posto, ako ti nije dovoljno idemo sa 105 posto.

To jedina razlika koju sam vidio za 32 godine bavljenja nogometom. Jedino je ta razlika ko je spreman da se žrtvuje. Kvalitet vrlo malo odlučuje. On može da pomogne malo, ali oni timovi koji su spremni dati više nego realno u datom momentu, pogotovo u toku utakmice. 

One ekipe koje pokažu karakter i momci koji su spremni žrtvovati sebe za druga i da budu spremni na sve da prebrode teške momente. Samo takvi su spremni da iznesu ovo i takav tip utakmica nas očekuje u martu – istakao je Milošević.

Atmosfera u reprezentaciji

Naglasio je da će probati popraviti atmosferu u ekipi.

- Jako bitno za mene će biti da nađem način da doprem do njih kada vidim u kakvom su stanju igrači. Bez motiva je jako teško natjerati čovjeka da daje sve od sebe. Imam utisak da neki igrači misle da su sigurni tu, ali nogomet ne trpi komfor zonu - rekao je Milošević.

Izjave iz prošlosti

Savo Milošević je prokomentarisao i svoje izjave iz prošlosti, koje nisu najbolje prošle u bh. javnosti.

- Mogu da kažem da možete kopati prošlosti koliko hoćete. Nećete naći zlo niti mržnju ni prema jednom čovjeku. To je što se tiče raznih insinuacija. 

Ovo je bitno, ja nemam mržnju ni prema kome. Vidim kvalitetu ovdje i to je glavni razlog dolaska. Reći ću floskulu, ali koferi su trenerima uvijek spakovani. 

U Savezu Srbije sam bio sve i svašta, bio sam trener Partizana, član skupštine, 7 funkcija i na sve njih sam ja dao ostavku. Ako dođe do toga da vidim da ne mogu, neće trebati niko da mi kaže da idem. Sam ću otići – rekao je Milošević. 

Podsjetimo, reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je sve šanse da se plasira kroz kvalifikacije na Evropsko prvenstvo 2024. godine, ali će imati šansu da se plasira na EURO kroz baraž. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.