TOKOM POSJETE SARAJEVU

Češki stručnjak Jiri Plišek za "Dnevni avaz": Naježim se kada čujem navijanje Manijaka

Željezničar može proći Nefči. Džeko se odlično snalazi u Turskoj, kazao je Plišek

Plišek: Trenira mlade nade u sklopu kampa „US Soccer Education“. FK Željezničar

26.7.2023

Rijetko koji trener je vodio oba sarajevska rivala. Češki stručnjak Jiri Plišek je poznat po svojoj ljubavi prema gradu Sarajevu i njegovim klubovima.

Trenutno vrijeme provodi u Sarajevu, na Ilidži, gdje trenira mlade nade u sklopu kampa „US Soccer Education“. Jiri Plišek je odvojio svoje vrijeme i govorio za „Dnevni avaz“ o kampu, uspjehu Željezničara, a nije moglo proći ni bez razgovora o njegovom miljeniku Edinu Džeki.

O kampu

- Ova organizacija je osnovana od ljudi koji su vezani za SAD i BiH. Kampovi se organizuju nekoliko godina, a ja sam se vrlo rado priključio kao trener. Napravljen je da bi se pružila prilika mladim talentovanim igračima. Igrači se druže u familijarnoj atmosferi, a zašto da se ne pokaže i neki talent koji bi igrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – kazao je Jiri Plišek za "Dnevni avaz" o kampu „US Soccer Education“.

Plišek sa Husrefom Musemićem - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Uspjeh Željezničara

- Naravno da pratim Željezničar i Sarajevo. Pratim bh. fudbal. Ovih dana sam primijetio ovaj veliki rezultat Željezničara protiv Dinama iz Minska. Odlično je za klub i za navijače. Lijepa situacija u kojoj se klub našao i najbolji mogući marketing za Željezničar, grad Sarajevo i bh. fudbal – kazao je Plišek, pa nastavio o šansama „Plavih“ u narednom pretkolu.

- Željezničar može proći. U kup utakmicama se mogu napraviti uvijek iznenađenja, a u ovom dvomeču prolazak Želje ne bi bio iznenađenje. Željezničar može da se nosi na toj utakmici. Siguran sam da će se uspjeti izboriti za još jedan sjajan rezultat – dodao je češki stručnjak.

Sarajevo je u posljednjim danima zavladala „plava groznica“. Stadion Grbavica će biti ispunjen do posljednjeg mjesta, ali to ne čudi Plišeka koji zna kako je raditi pred hukom južne, ali i zapadne i istočne tribine.

- Navijači znače jako puno. Nije slučajno kada se kaže da su navijači 12. igrač. Navijači sarajevskih rivala su posebni u tome. Znaju biti jako emotivni i napraviti sjajnu atmosferu. Naježim se kada ih se sjetim. Svaki igrač koji je igrao utakmicu pred tim navijačima, vrlo dobro zna kakav je to osjećaj. To su situacije kada igrači daju i 200 posto jer osjete tu energiju i onda oni „lete“ i ništa im ne bude mrsko – kazao je Plišek o navijačima.

O Džeki

Edin Džeko je napustio Italiju poslije osam godina i potpisao dvogodišnji ugovor s turskim Fenerbahčeom. Plišek, pod čijom trenerskom palicom je Džeko debitirao i napravio neke od najbitnijih koraka, smatra da će Džeko donijeti puno turskom fudbalu.

- Džeko se snašao veoma dobro. Prvo je postao kapiten ekipe, a i osjeti se veliki respekt i u klubu i u gradu prema njemu. On se vrlo dobro uklopio. Vrlo brzo je nastavio sa zabijanjem golova i mislim da će u Turskoj on biti pravi. Sigurno će navijači Fenera i cijeli Istanbul navijati za Edina, kulturno-historijska veza BiH i Turske je samo dodatak tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.