NIKO NIJE PROTIV

Milioni razloga zašto se evropske utakmice igraju u Saudijskoj Arabiji

I nije da se oni više vole i nije da im je veći užitak igrati van Španije, ali sve je promijenio novac.

Sudijska Arabija: Kupili sebi takmičenje. Instagram

19.1.2023

Zamisliti ogled Reala i Barcelone van njihove države, a da se radi o španskom takmičenju, bilo je jednostavno nemoguće. Čak su se godinama izbjegavale i prijateljske utakmice na neutralnim terenima ovih klubova, a onda se sve promijenilo.

I nije da se oni više vole i nije da im je veći užitak igrati van Španije, sve je promijenio novac. 

Desetogodišnji ugovor

Nikako malo novca, već ogromna svota. Kada je 2019. godine tada novi je predsjednik Nogometnog saveza Španije, Luis Rubialjes (Rubiales), potpisao desetogodišnji ugovor s Arapima oko premještaja španskog Superkupa u Saudijsku Arabiju mnogi su se uhvatili za glavu.

Španci šokirani, ali Rubialjes je znao šta i zašto radi. Tražili su se načini da se odluka promijeni, pominjana je daljina, nepoštivanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali prvi čovjek španskog fudbala je samo mahao papirom.

A prema dostupnim informacijama na tom papiru piše da će Španci za 10 godina igranja u Saudijskoj Arabiji inkasirati i do 300 miliona eura. 

Nove namjere

Više nije bilo glasova protiv, ni Reala, ni Barcelone, a ni drugih klubova. Tu je bio kraj, ali i početak. Tako se može očekivati sve više neslužbenih, ali i zvaničnih utakmica u državi koja je spremna platiti koliko god treba. 

I Italijani su već preselili Superkup, pa smo sinoć na travnjaku u Rijadu gledali našeg Edina Džeku u ogledu protiv Milana, a jasno je da Saudijci ne misle stati.

Saudijska Arabija ima namjeru kandidirati se za jednog od domaćina svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, zajedno s Grčkom i Egiptom. Potencijal imaju, a to je u ovom slučaju novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.