VIŠE 100.000 LJUDI PRATILO

I tada je Brazil plakao: Prije 51 godinu se Pele od reprezentacije oprostio mečom protiv Jugoslavije

Desetak minuta prije kraja Pele je podigao obje ruke i otrčao počasni krug, uz gromoglasni aplauz čitavog stadiona

Pele se od reprezentacije oprostio mečom protiv Jugoslavije. Screenshot

S. S.

29.12.2022

Nakon dugogodišnje borbe s teškom bolešću preminuo je legendarni Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele. On je dugo bolovao od raka crijeva, a bolest je uzela maha i napala srce i bubrege. 

Cijeli svijet oplakuje njegovu smrt, a mnogi se prisjećaju i brojnih detalja iz njegove karijere.

Ono što je posebno interesantno za ove prostore je to da se od reprezentacije oprostio mečom protiv bivše Jugoslavije 18. 7. 1971. godine.

Ovom meču je prisustvovalo više od 100.000 gledalaca, a prema nekim procjenama i do 160.000 na legendardnoj Marakani.

Fudbalska federacija Brazila i sam Pele insistirali su da njegov posljednji meč u dresu sa nacionalnim grbom bude baš protiv Jugoslavije! 

Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u sastavu: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jure Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Gosti su poveli pogotkom Džajića u 35. minutu, domaćin je prekrenuo rezultat na 2:1 golovima Rivelinja i Žersona, da bi Jurica Jerković sjajnim udarcem u 70. minutu izjednačio na 2:2, što je bio i konačan rezultat.

Desetak minuta prije kraja Pele je podigao obje ruke i otrčao počasni krug, uz gromoglasni aplauz čitavog stadiona. Cijeli Brazil plakao je tog 18. jula 1971.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.