KOMENTAR EKSPERTA

Sergej Jakirović za "Avaz": Hrvatskoj će protiv Argentine biti lakše nego s Brazilom

Halilhodžić može biti ponosan zbog uspjeha Marokanaca, jer je ovo njegova ekipa, smatra trener Rijeke

Jakirović: Sasvim očekivano je da su Francuzi stigli do završnice. HNK RIJEKA

Piše: A. Vatreš

11.12.2022

Sinoć smo saznali polufinaliste Svjetskog prvenstva u Kataru, koje je donijelo mnogo neočekivanih rezulata. Posljednju senzaciju u nizu priredio je Maroko, koji je izbacio favorizirani Portugal.

Trener Rijeke Sergej Jakirović je zasluge za taj uspjeh Marokanaca pripisao prvenstveno njihovom bivšem selektoru Vahidu Halilhodžiću.

Zahtjevna utakmica

- Pokazalo je Svjetsko prvenstvo da više nema nikakvih velikih favorita, da je sve dosta izjednačeno. To pokazuje i plasman Maroka u polufinale. Mislim da im niko prije turnira nije davao te šanse. Sigurno je da Vaha Halilhodžić može biti ponosan, jer je ovo njegova momčad koju je sadašnji selektor Valid Regragi (Walid Regragui) naslijedio, što je fantastičan uspjeh za njih - kazao je Jakirović za portal "Avaza".

Marokancima u polufinalu slijedi okršaj s aktuelnim svjetskim prvakom Francuskom, koja je u sinoćnjem četvrtfinalu bila bolja od Engleske. Pitanje je imaju li "Lavovi Atlasa" snage da se suprotstave "Trikolorima".

- Sigurno je naporan tempo za njih, pogotovo kada se većinu utakmice braniš. Ali, jako su nezgodni, igraju odbranu jako odgovorno. Sam podatak da su primili jedan autogol cijeli turnir govori koliko su oni disciplinirani i što je najjače od svega, oni mogu iz kontre ili polukontre svakome zabiti gol. Sigurno će to biti jako zahtjevna utakmica za Francuze, koji su naravno favoriti, ali pokazalo se da favoriti uvijek ne pobjeđuju - istakao je Jakirović.

Kada se sve uzme u obzir, Francuska je najviše pokazala na turniru, a njihov rezultat za Jakirovića je očekivan.

- Francuzi imaju ogromno iskustvo. Brane svjetsku titulu. Imaju pregršt igrača. Mislim da je još 26 jednako kvalitetnih ostalo kući. Sasvim očekivano da su oni stigli do završnice - jasan je Jakirović.

Fantastičan uspjeh

Za drugo mjesto u finalu borit će se Argentina i Hrvatska. Iza "Vatrenih" je velika pobjeda nad prvim favoritom turnira Brazilom, kojeg su izbacili na penale, a Jakirović vjeruje kako će im biti lakše s Argentincima.

- Samim tim što su na dva posljednja SP izborili polufinale je fantastičan uspjeh. Njihov osnovni i prvi cilj bio je da prođu grupu, a onda je u nokaut-fazi sve moguće. Imaju dosta iskustva, kad pucaju penale izgledaju tako samouvjereno kao da znaju da će dobiti. Ja očekujem lakšu utakmicu nego s Brazilom. Meni je Brazil bio baš jedan od glavnih favorita turnira, jako nezgodni s puno kvalitetnih individualaca. U Argentini imate Mesija (Messi), ovo ostalo se može zatvoriti i mislim da su tu šanse 50-50 - smatra Jakirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.