KVALIFIKACIJE ZA SP

Poznato 27 učesnika Mundijala 2022.

U evropskom dijelu baraža zbog rata u Ukrajini ćemo posljednjeg učesnika dobiti u junu

Vahid Halilhodžić: Jedini ambasador bh. fudbala u Kataru. Arhiva

Piše: G. Š.

30.3.2022

Plasman na Mundijal 2022. u utorak su izborile reprezentacije Senegala, Kameruna, Gane, Maroka našeg Vahida Halilhodžića, Tunisa, Portugala i Poljske, koje su se pridružile od ranije poznatim učesnicima Svjetskog prvenstva 2022: Njemačkoj, Danskoj, Brazilu, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Španiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Argentini, Iranu, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Ekvadoru, Urugvaju, Kanadi te domaćinu Kataru.


SAD i Meksiko ovjeravaju plasman

Trenutno je poznato 27 učesnika Mundijala 2022. na kojem će igrati ukupno 32 selekcije, a večeras saznati još dva putnika za Katar. Očekuje se da će reprezentacije SAD i Meksika ovjeriti plasman, a u junu će se igrati još tri baraža. U evropskom dijelu baraža zbog rata u Ukrajini ćemo posljednjeg učesnika dobiti u junu. Vels u finalu čeka pobjednika duela Škotska – Ukrajina, u interkontinentalnim baražima Peru čeka boljeg iz duela Australija – UAE, dok će Kostarika najvjerovatnije igrati protiv Solomonskih Ostrva ili Novog Zelanda.

Svjetsko prvenstvo 2022. počinje 21. novembra, a žrijeb grupa bit će obavljen u petak. Pred izvlačenje svi imaju jednu želju – da iz prvog šešira za protivnika u grupi dobiju Katar. Pored domaćina, u prvom šeširu su Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija i Portugal.

Druga jakosna skupina formirana je od reprezentacija od osmog do 15. mjesta, a među njima su Hrvatska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Danska i Urugvaj. Očekuje se da preostala dva mjesta popune SAD i Meksiko.


Kanada ili Tunis

Od 16. do 23. mjesta su reprezentacije u trećoj grupi u kojoj tek treba vidjeti hoće li se naći Kanada ili Tunis, a u četvrtoj one od 24. do 28. uz još tri mjesta rezervirana za rasplet kvalifikacija za Mundijal 2022.

Svi učesnici SP 2022. bit će poznati tek 14. juna.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.