SARAJEVO

Abdulah Sidran se učlanio u klub s Grbavice: Svađanje navijača Sarajeva i Želje besmislena su rabota

Mi koji smo normalni ili se trudimo biti normalni, znamo da je svako svađanje i nadmetanje između onoga što su navijači Sarajeva i Želje jedna besmislena i neproduktivna rabota, rekao je Sidran

Abdulah Sidran. FK Željezničar

Piše: G. Š.

18.2.2022

Naš poznati pjesnik, pisac, scenarista, akademik Abdulah Sidran danas se učlanio u FK Željezničar.

- Mi koji smo normalni ili se trudimo biti normalni, znamo da je svako svađanje i nadmetanje između onoga što su navijači Sarajeva i Želje jedna besmislena i neproduktivna rabota, rekao je Sidran i dodao: 


Asim Ferhatović i Ivica Osim

- To nam ne treba jer potpuno je apsurdno – za koga god ti na planeti navijaš, ti ne možeš biti protiv Sarajeva kad je u njemu jedan Asim Ferhatović, koji je ljudski genije i da nije bio fudbaler. Isto tako, nije moguće biti ne znam kako strastven navijač nekog tima, ako se sjetiš da u njemu živi i postoji takva ljudska veličina kao Ivica Osim. Te stvari pripadaju nižem obliku mišljenja i razmišljanja o ovakvim stvarima.

Također, dodao je i ovo:


Historija grada

- Nekad se prepiru u starini i važnosti, za koga Sarajlije navijaju? Tu se mehanički “spuca” odmah odgovor: Za Sarajevo! E, sad tu uočavamo paradoks. Ako se gleda po dokumentima i razvoju fudbala kroz historiju grada, autentične i izvorne Sarajlije prirodno navijaju za Želju! Željo je stari radnički klub, dvadesetih godina prošlog stoljeća nastao, tako što je regrutovao prvu radničku klasu ondašnjeg Sarajeva. To je bilo još uvijek predindustrijsko doba. Austro-Ugarska je stigla, a jedini privredni segment u Sarajevu bila je željeznička radiona. Fabrika je bila na Pofalićima, a uposlenici su dolazili s Vratnika i iz Starog grada. Ti radnici su na posao nosili meterize, a kad se taj turcizam prevede to znači kantica. U tome su nosili hranu, a zbog toga su navijače Željezničara prozvali kantičarima - objašnjava Sidran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.