ABU DABI

Čelziju se smiješi finale Svjetskog klupskog prvenstva

Ko će biti nasljednik Bavaraca na tronu?

Romel Lukaku. Agencije

Piše: G. Š.

9.2.2022

Navikli smo da u finalima Svjetskog klupskog prvenstva igraju pobjednici Lige prvaka i Kopa Libertadoresa, vladari Evrope i Južne Amerike. Doduše, prošle sezone u borbi za trofej igrao je meksički Tigres sa Andreom Pjerom Žinjakom i poklekao u finalu od Bajerna (0:1).


Čelzi veliki favorit

Ko će biti nasljednik Bavaraca na tronu? Jednog finalistu već imamo, a to je šampion Južne Amerike - Palmeiras, koji je u utorak dobio prvak Afrike, Al Ahlija sa 2:0, a borba za krunu smiješi se i prvaku Starog kontinenta - Čelziju.

Izazivač "Plavaca" je šampion Saudijske Arabije i Azije Al Hilal. Meč se igra danas (17.30 sati) u Abu Dabiju na stadionu Mohemed Bin Zajed. Izabranici Tomasa Tuhela imaju ulogu velikog favorita. Tim iz Rijada je slabiji ove sezone, teško će da odbrani domaću krunu. Prošle nedjelje klub je napustio najbolji igrač, Bafetimbi Gomis. Iskusni Francuz se vratio u nekadašnji klub - Galatasaraj.

Čelzi je na svjetskoj smotri učestvovao samo 2012. godine, kada ga je u finalu savladao brazilski Korintijans sa 1:0. Ostao je tako posljednji klub iz Evrope koji nije osvojio ovaj turnir. Timu Tomasa Tuhela će duel sa Al Hilalom da bude prvi od mučenja sa Plimutom u FA kupu, u subotu je eliminisao trećeligaša tek poslije produžetaka (2:1). Junak meča bio je Španac Kepa Arizabalaga koji je odbranio penal u finišu drugog produžetka.


Povratak Mendija

Za polufinale Svjetskog prvenstva Tuhel bi mogao da računa na prvog golmana, Seneglaca Eduara Mendija. On je sa svojom reprezentacijom osvojio Kup afričkih nacija, a ovaj meč dolazi samo tri dana poslije najvećeg uspjeha u historiji ove zemlje. Za Čelzi neće igrati Ris Džejms, dok je pod znakom pitanja roviti Mejson Maunt.

Kladionica Mozzart na pobjedu Al Hilala daje kvotu 11. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.